Fost prim-ministru al Kosovo, arestat în Slovenia, în baza unui mandat emis de Serbia

Fostul prim-ministru al Kosovo Ramush Haradinaj, comandant de gherilă în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), a fost reţinut de poliţia slovenă în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile din Serbia în 2006, au anunţat reprezentaţi ai poliţiei din Slovenia miercuri.

260 afișări
Imaginea articolului Fost prim-ministru al Kosovo, arestat în Slovenia, în baza unui mandat emis de Serbia

Fost prim-ministru al Kosovo, arestat în Slovenia, în baza unui mandat emis de Serbia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membri ai partidului lui Haradinaj, Alianţa pentru Viitorul Kosovo, au declarat că fostul premier a fost oprit de poliţia slovenă pe aeroportul din Ljubljana când se întorcea din Berlin în Kosovo.

Reprezentanţi ai poliţiei din Slovenia au informat că un cetăţean din Kosovo a fost arestat pe aeroportul din Ljubljana şi va fi audiat în oraşul Kranj, situat în vestul Sloveniei, pentru a determina care sunt următoarele proceduri privitoare la arestul fostului premier.

Un oficial al Gurvenului din Serbia a confirmat că Haradinaj a fost "oprit şi reţinut".

În Serbia, fostul prim-ministru al Kosovo este considerat un criminal de război din cauza rolului pe care l-a jucat în conducerea insurecţiei declanşate în fosta provincie sârbă Kosovo, care şi-a declarat independenţa cu susţinere occidentală în anul 2008.

Haradinaj a ocupat funcţia de premier al Kosovo în perioada 2004-2005, timp în care s-a aflat sub supravegherea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după ce înainte a fost acuzat şi achitat de două ori pentru comiterea crimelor de război într-un tribunal al ONU în Haga.

Arestarea sa vine în urma reţinerii comandantului de război de origine bosniacă Naser Oric în Elveţia, săptămâna trecută, tot în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile din Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici