Fost secretar de stat SUA: India şi Pakistan au fost la un pas de declanşarea unui război nuclear

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo susţine că India şi Pakistan au fost la un pas de declanşarea unui război nuclear. Incidentul a avut loc în februarie 2019, iar lansarea armelor nucleare a fost împiedicată de diplomaţi. Dezvăluirile au fost făcute în volumul de memorii al lui Pompeo.

3513 afișări
Imaginea articolului Fost secretar de stat SUA: India şi Pakistan au fost la un pas de declanşarea unui război nuclear

Fost secretar de stat SUA: India şi Pakistan au fost la un pas de declanşarea unui război nuclear

India şi Pakistanul au fost aproape de un război nuclear după ce indienii au lansat lovituri împotriva militanţilor de pe teritoriul pakistanez ca urmare a unui atac asupra trupelor indiene din Kashmir. Pakistanul a declarat atunci că a doborât două avioane militare indiene şi a capturat un pilot de vânătoare.

În cartea „Never Give An Inch: Fighting for the America I Love”, Mike Pompeo spune că „nu crede că lumea ştie cât de aproape a fost rivalitatea dintre India şi Pakistan de a se transforma într-o conflagraţie nucleară în februarie 2019".

„Adevărul este că nici eu nu ştiu cu exactitate răspunsul; ştiu doar că a fost prea aproape", scrie el, potrivit BBC.

Pompeo susţine că „nu va uita niciodată noaptea" în care se afla la Hanoi, la un summit „în care negocia cu nord-coreenii pe tema armelor nucleare", când „India şi Pakistanul au început să se ameninţe reciproc în legătură cu disputa de zeci de ani privind Kashmirul".

Pompeo relatează că a fost trezit din somn pentru a vorbi cu un „omolog" indian, care nu a fost numit.

„El credea că pakistanezii începuseră să îşi pregătească armele nucleare pentru un atac. India, m-a informat el, se gândea la propriile măsuri. L-am rugat să nu facă nimic şi să ne dea un minut pentru a rezolva lucrurile", a dezvăluit Pompeo.

Secretarul de stat american a început să lucreze cu consilierul pentru securitate naţională, John Bolton, care se afla cu el la hotel. Pompeo spune că a luat legătura cu şeful de atunci al armatei pakistaneze, generalul Qamar Javed Bajwa, şi i-a relatat ce i-au spus indienii.

„El a spus că nu era adevărat. Aşa cum era de aşteptat, el credea că indienii îşi pregăteau armele nucleare pentru desfăşurare. Ne-a luat câteva ore şi o muncă remarcabil de bună din partea echipelor noastre de pe teren din New Delhi şi Islamabad pentru a convinge fiecare parte că cealaltă nu se pregătea pentru un război nuclear. Nicio altă naţiune nu ar fi făcut ceea ce am făcut noi în acea noapte pentru a evita un rezultat oribil", este concluzia lui Pompeo.

Autorităţile din India şi Pakistan nu au comentat încă dezvăluirile lui Mike Pompeo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici