Fostul lider al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, s-a predat, la o zi după o tentativă eşuată de prindere a sa

Almazbek Atambayev, fost preşedinte al Kîrgîzstanului, a acceptat joi să se predea, la o zi după ce un militar a fost ucis în cursul unei tentative eşuate de prindere a fostului lider de la Bişkek, informează agenţia de ştiri Reuters.

1334 afișări
Imaginea articolului Fostul lider al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, s-a predat, la o zi după o tentativă eşuată de prindere a sa

Fostul lider al Kîrgîzstanului,Atambaiev,s-a predat,la o zi după un raid eşuat al forţelor speciale

Serghei Slesarev, avocatul lui Atambaiev, a declarat joi că fostul preşedinte a fost luat în custodie şi cazul său va fi anchetat de autorităţi.

Potrivit unei înregistrări postate de site-ul Kaktus.media, ministrul de Interne de la Bişkek, Kursan Asanov, poate fi auzit negociind condiţiile predării lui Atambaiev.

Miercuri, forţele speciale au luat cu asalt reşedinţa fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, acuzat de corupţie, însă susţinătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-şi îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împuşcat mortal în cursul confruntărilor violente.

Presa locală a relatat că în cursul zilei de joi în zona reşedinţei fostului preşedinte s-au auzit focuri de armă şi explozii de grenade paralizante în momentul în care forţele de securitate au efectuat un nou raid.

Sooronbai Jeenbekov, actualul preşedinte al Kîrgîzstanului, care a ajuns la putere cu sprijinul lui Atambaiev, a declarat că predecesorul său era iniţial citat ca martor într-o investigaţie, însă este acum anchetat pentru o "infracţiune gravă" după confruntările violente de miercuri.

Atambaiev a fost preşedinte al ţării între 2011 şi 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliaţii săi, însă relaţiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.

În iunie, autorităţile de la Bişkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupţie. Fostul preşedinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliţiei de a se prezenta la audieri, susţinând că este persecutat din motive politice.

Disputa dintre Jeenbekov şi fostul său aliat şi predecesor riscă să destabilizeze Kîrgîzstanul, care găzduieşte o bază aeriană rusă şi este un exportator major de aur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici