Fostul membru SEAL Matthew Bissonnette, cercetat în legătură cu cartea despre moartea lui ben Laden

Matthew Bissonnette, un fost membru al comandoului SEAL care a scris cartea "No Easy Day" despre raidul în care a fost eliminat Osama ben Laden, este cercetat penal pentru dezvăluire de informaţii clasificate, relatează postul american NBC News în pagina electronică de vineri.

485 afișări
Imaginea articolului Fostul membru SEAL Matthew Bissonnette, cercetat în legătură cu cartea despre moartea lui ben Laden

Fostul membru SEAL Matthew Bissonnette, cercetat în legătură cu cartea despre moartea lui ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului, ancheta vizează să stabilească dacă fostul membru SEAL din cadrul Team Six a dezvăluit informaţii clasificate în carte.

Bissonnette se aşteaptă ca toţi banii încasaţi din vânzarea cărţii să ajungă la Departamentul Apărării, din cauza încălcării regulii care prevede ca Pentagonul să revizuiască, înainte de publicare, cărţi scrise de către foşti militari, potrivit unei surse apropiate negocierilor autorului privind încasările.

Osama ben Laden era deja mort, împuşcat cu un glonţ în cap, în momentul în care militari Navy SEAL au intrat în camera sa, dezvăluie el în carte.

"No Easy Day" (O zi dificilă), a cărei publicare a fost devansată de la 11 la 4 septembrie şi care nu a fost supusă aprobării autorităţilor militare, contrazice anumite aspecte ale raportului misiunii prezentat de către administraţia americană.

Sub pseudonimul Mark Owen, Bissonnette povesteşte ultimele clipe ale vieţii lui ben Laden care s-au scurs în momentul în care, urmând un alt militar Navy SEAL - forţe speciale de elită din cadrul Marinei Statelor Unite -, urcă scările reşedinţei din Abbottabad (Pakistan) către camera fostului şef al reţelei teroriste Al-Qaida.

"Eram la mai puţin de cinci paşi de palier, când am auzit focuri de armă trase cu un amortizor. Poc, poc", scrie el. Colegul care se afla înainte, în casa scărilor, a deschis focul.

"Nu puteam să îmi dau seama, din locul în care mă aflam, dacă focurile de armă şi-au atins ţinta sau nu. Bărbatul a dispărut în camera întunecată", continuă el.

Povestea contrazice ultimele momente din viaţa lui ben Laden aşa cum au fost prezentate de către oficiali americani din domeniul apărării şi informaţiilor, după raidul din noaptea de 1 spre 2 mai 2011.

Iniţial aceştia din urmă au afirmat că şeful Al-Qaida a fost ucis în timp ce încerca să opună rezistenţă, iar ulterior că acesta nu s-a predat imediat şi că a fost împuşcat cu un glonţ în cap, în camera sa.

Anumite publicaţii americane au afirmat, pe de altă parte, că ben Laden a fost atins de un glonţ la nivelul pieptului.

Pe de altă parte, Osama ben Laden nu a fost împuşcat de membri ai unui comando Navy SEAL, ci s-a sinucis detonând o centură de explozivi, a declarat pentru Gulf News Nabeel Naeem Abdul Fattah, o fostă gardă de corp a liderului reţelei teroriste Al-Qaida.

Primii trei militari care au ajuns la ultimul etaj al casei, unde se presupunea că se află dormitorul lui ben Laden, au fost "conducătorul echipei de asalt", "lunetistul", al cărui profil a fost pezentat de revista Esquire, şi Bissonnette, care a prezentat o versiune în bestsellerul No Easy Day, semnat cu pseudonimul Mark Owen.

Toate cele trei versiuni prezentate anterior celei a gărzii de corp sunt în acord. Lunetistul a declarat pentru Esquire că ben Laden a scos capul pe uşa dormitorului, iar conducătorul echipei a tras spre el şi l-a ratat sau rănit uşor, după care a ucis două femei aflate în apropiere. Lunetistul afirmă că a intrat singur, în fugă, în cameră, unde l-a găsit pe ben Laden ascunzându-se după una dintre soţiile sale, posibil folosind-o ca scut uman. Văzând un pistol "la îndemână", el l-a împuşcat pe islamist de două ori în cap.

Altă versiune a apărut în martie, potrivit căreia conducătorul echipei de asalt a tras şi l-a rănit grav. Un analist CNN în domeniul securităţii Peter Bergen a declarat că şeful echipei a sărit, atunci, pe două femei aflate în apropiere, pentru a "absorbi explozia", în cazul în care acestea purtau veste cu explozivi. Ulterior, în dormitorul lui ben Laden au intrat încă doi membri SEAL care, văzând că este rănit mortal, l-au ucis. Această versiune este asemănătoarei cele prezentate în No Easy Day, în care Bissonnette afirmă că fost unul dintre primii care a intrat în cameră, l-a văzut pe ben Laden rănit mortal şi l-a "terminat", în timp ce era întins pe podea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici