Fostul premier catalan, ANUNŢ surprinzător de la Bruxelles: Sunt pregătit să candidez la alegerile din 21 decembrie/ Spania a emis un mandat european de arestare pe numele lui

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a declarat vineri că este pregătit să candideze în cadrul alegerilor anticipate din Catalonia programate pentru 21 decembrie, deşi se află în Belgia, iar o instanţă din Madrid a emis un mandat european de arestare pe numele lui, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

3147 afișări
Imaginea articolului Fostul premier catalan, ANUNŢ surprinzător de la Bruxelles:  Sunt pregătit să candidez la alegerile din 21 decembrie/ Spania a emis un mandat european de arestare pe numele lui

Carles Puigdemont: Sunt pregătit să candidez la alegerile din 21 decembrie

"Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania ... Cu un guvern în închisoare, alegerile (din 21 decembrie) nu vor fi neutre, independente, normale. Îmi doresc o procedură de vot în cele mai bune condiţii posibile. Sunt pregătit să candidez ... este posibil să conduc o campanie electorală de oriunde, inclusiv din Belgia, pentru că trăim într-o lume globalizată", a spus Puigdemont, într-un interviu pentru postul belgian de televiziune RTBF.

Fostul şef al executivului regional din Catalonia, aflat în prezent la Bruxelles, a precizat că are încredere în instanţele belgiene şi a denunţat politizarea sistemului judiciar din Spania.

"Nu voi fugi de justiţie. Voi merge spre justiţie, dar o justiţie reală. Le-am spus avocaţilor mei să transmită sistemului judiciar belgian că sunt complet dispus să cooperez. Există o influenţă enormă a politicii asupra sistemului judiciar din Spania. Acest fapt este evident, nu există garanţii pentru un proces corect şi independent. Nu este normal să riscăm 30 de ani de închisoare, este incredibil de barbar, nu putem vorbi despre democraţie în aceste condiţii", a mai spus Puigdemont.

Carles Puigdemont consideră că Spania nu va fi implicată într-un război civil din cauza luptei Cataloniei pentru independenţă, întrucât manifestaţiile au fost paşnice.

"Să fim serioşi! Aţi văzut ce s-a întâmplat în Catalonia în ultimii şapte ani? Aţi văzut demonstraţiile cu milioane de participanţi fără incidente? Acestea au fost cele mai mari demonstraţii paşnice din istoria modernă", a declarat Puigdemont.

O instanţă din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont şi pentru patru dintre foştii miniştri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătăţii), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educaţiei).

Cei cinci se află în Belgia şi sunt anchetaţi pentru rolul lor în referendumul din 1 octombrie pe tema independenţei regiunii Catalonia. Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

Opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în arest de joi, după audierile ce au avut loc la Curtea Supremă din Spania.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici