Fostul premier israelian Ehud Olmert, găsit vinovat într-un caz de corupţie rejudecat

Tribunalul din Ierusalim l-a găsit vinovat, luni, pe fostul premier Ehud Olmert de fraudă şi abuz de încredere după rejudecarea unui proces de corupţie pentru fapte ce datează din perioada în care acesta era primar al Ierusalimului şi pentru care a fost achitat în 2012, relatează Haaretz.

98 afișări
Imaginea articolului Fostul premier israelian Ehud Olmert, găsit vinovat într-un caz de corupţie rejudecat

Fostul premier israelian Ehud Olmert, găsit vinovat într-un caz de corupţie rejudecat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Olmert a fost achitat în 2012, dar rejudecarea procesului a fost decisă anul trecut după ce o înţelegere cu fosta directoare a biroului premierului, Shula Zaken, a permis introducerea de noi dovezi, relatează cotidianul israelian în pagina electronică.

Înregistrările audio realizate de Zaken şi în legătură cu care ea a depus mărturie în proces arată că Olmert a convins-o să nu depună mărturie în primul proces, de teamă că îl va incrimina.

"În lumina noilor descoperiri, schimbăm verdictul", au declarat judecătorii. Sentinţa lui Olmert va fi anunţată la 5 mai.

Achitarea fostului premier în acest caz a generat critici fără precedent, mai ales pentru că a sancţionat primirea de către el, timp de mai mulţi ani, a sute de mii de dolari din partea omului de afaceri american Morris Talansky, care nu au fost raportaţi. Aceştia ar fi fost ţinuţi într-un seif în biroul consilierului lui Olmert, Uri Messer. Faptele datează din timpul mandatului lui Olmert de primar al oraşului Ierusalim (1993-2003).

În decizia de achitare din 2012, completul de trei judecători a decis că acuzarea nu a dovedit că banii pe care Olmert i-a primit de la Talansky au fost folosiţi în scopuri personale şi nu pentru politică, invocând îndoiala rezonabilă.

În timpul interogatoriilor, Olmert a negat că a primit bani de la Talansky dar în faţa tribunalului el a recunoscut că a primit unele fonduri, dar a pretins că acestea au fost folosite în scopuri politice legale.

În centrul rejudecării procesului s-a aflat mărturia lui Zaken şi înregistrările furnizate de ea cu privire la o sumă anuală de 30.000 de dolari pe care a primit-o de la Olmert.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici