Fostul premier ungar intră în greva foamei. El protestează faţă de o modificare în sistemul electoral

Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany a anunţat duminică seara că va începe o grevă a foamei de o săptămână pentru a protesta faţă de planul partidelor guvernamentale de a introduce în sistemul electoral înregistrarea alegătorilor înaintea votului.

182 afișări
Imaginea articolului Fostul premier ungar intră în greva foamei. El protestează faţă de o modificare în sistemul electoral

Ferenc Gyurcsany (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gyurcsany a declarat pentru postul de televiziune TV2 că el şi alţi trei membri ai Coaliţiei Democrate vor sta într-un cort în piaţa din apropierea Parlamentului pe durata protestului lor, pe care l-au intitulat "Şapte zile pentru alegeri libere", relatează MTI.

El a declarat că "o situaţie dramatică necesită o reacţie dramatică" şi a adăugat că se aşteaptă ca şi alte persoane să se alăture acestei greve a foamei.

Gyurcsany a declarat că introducerea înregistrării înaintea votului ar putea exclude "sute de mii sau chiar milioane" de alegători. Este inacceptabil ca, dacă cineva se decide cu doar două zile înaintea alegerilor să voteze, să nu poată participa, a adăugat el.

Coaliţia guvernamentală formată din FIDESZ şi creştin-democraţi a decis săptămâna trecută că statul nu va pregăti o listă oficială cu votanţi şi că cetăţenii vor fi invitaţi să se înregistreze dacă vor să voteze. Perioada de înregistrare ar urma să înceapă în septembrie 2013 şi să se încheie cu 15 zile înaintea alegerilor din 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici