Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat miercuri la trei ani de închisoare, iar cei doi fii ai săi la câte patru ani, pentru că au deturnat fonduri publice, la trei ani şi jumătate după o revoltă ce a pus capăt celor 30 de ani în care acesta a deţinut puterea.

104 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost condamnat la trei ani de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mubarak, în vârstă de 85 de ani, a fost judecat în primă instanţă de un tribunal din Cairo pentru corupţie, fiind acuzat că a deturnat, împreună cu fiii săi Gamal şi Alaa, 125 de milioane de lire egiptene (13,5 milioane de euro) din bugetul palatului prezidenţial. El este, de asemenea, judecat într-un alt proces pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoltei care l-a constrâns să renunţe la putere la începutul lui 2011.

Pentru acest cap de acuzare de "complicitate la crimă", el riscă închisoarea pe viaţă, o pedeapsă la care a fost condamnat în primă instanţă în iunie 2012, înainte de decizia Curţii de Casaţie de a fi rejudecat.

Procesele lui Mubarak, foarte mediatizate la început, sunt în prezent eclipsate de cele ale succesorului său islamist Mohamed Morsi, singurul preşedinte ales democratic în Egipt dar destituit în urmă cu 11 luni de şeful armatei. Morsi şi aproape toţi liderii confreriei islamiste Fraţii Musulmani riscă pedeapsa cu moartea în diverse procese, iar Guvernul condus de facto de armată desfăşoară o represiune sângeroasă împotriva susţinătorilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici