Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak are cancer de stomac

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, al cărui proces pentru uciderea unor manifestanţi şi corupţie urmează să înceapă în august, are cancer de stomac, a declarat luni avocatul său Farid al-Dib.

445 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak are cancer de stomac

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak are cancer de stomac (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El are cancer de stomac, iar tumorile se înmulţesc", a afirmat avocatul.

Zvonuri pe această temă au circulat mult timp, dar aceasta este prima confirmare oficială că Mubarak suferă de cancer.

În vârstă de 83 de ani, fostul şef de stat este spitalizat încă de la 13 aprilie după o criză cardiacă suferită în timpul unui interogatoriu.

El a fost supus în martie 2010 unei intervenţii chirurgicale pentru a i se extirpa vezica biliară şi un polip duodenal, la o clinică din Heidelberg, în Germania.

"El ar fi trebuit să fie monitorizat după aceasta, dar nu a fost cazul", a adăugat al-Dib.

Parchetul general egiptean, care a cerut transferarea fostului preşedinte într-un penitenciar, anunţase la sfârşitul lui mai că starea sa de sănătate nu permite acest lucru.

Procurorul general Abdel Meguid Mahmoud ceruse unei echipe de medici să-l examineze pe fostul preşedinte pentru a stabili dacă poate părăsi spitalul internaţional din Sharm el-Sheikh, pentru a fi transferat într-un spital penitenciar.

Aceşti medici au afirmat că Mubarak era slăbit, deprimat şi prezenta riscuri de criză cardiacă.

Ei au menţionat de asemenea prezenţa unor tumori în căile biliare şi pancreas, dar nu era clar dacă acestea fuseseră extirpate în martie 2010 sau dacă erau în continuare prezente.

Avocatul Farid al-Dib a declarat atunci pentru CNN că starea de sănătate a lui Mubarak este foarte slabă, că are "grave probleme de inimă şi complicaţii la stomac după operaţia la care a fost supus în Germania, anul trecut".

Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere la 11 februarie în urma unei revolte populare fără precedent, după trei decenii la conducerea ţării. Conform unui bilanţ oficial, 846 de persoane au fost ucise în cele 18 zile de revoltă.

Dacă va fi găsit vinovat, Mubarak riscă pedeapsa capitală, potrivit ministrului Justiţiei, Abdel Aziz al-Guindi.

Avocatul său a negat că fostul preşedinte a dat ordinul de a se folosi forţa sau gloanţe reale împotriva manifestanţilor, dar fostul şef al serviciilor de informaţii, Omar Suleiman, a dat asigurări că acesta avea "cunoştinţă de fiecare glonţ tras".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici