Fostul preşedinte georgian Saakaşvili, instalat guvernator în Ucraina

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, un reformator şi un inamic declarat al lui Vladimir Putin, a devenit sâmbătă guvernatorul regiunii strategice ucrainene Odesa, căreia îi va apăra "suveranitatea" şi în care va lupta împotriva corupţiei, ceea ce înfurie Rusia, relatează AFP online.

1645 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte georgian Saakaşvili, instalat guvernator în Ucraina

Fostul preşedinte georgian Saakaşvili, instalat guvernator în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a prezentat pe Saakaşvili, în vârstă de 47 de ani - "un mare prieten al Ucrainei" căruia i-a acordat în ajun cetăţenia ucraineană - la Odesa funcţionarilor regionali, care l-au aplaudat. Aproximativ 100 de manifestanţi, care agitau steaguri ucrainene, l-au primit pe noul guvernator în faţa sediului administraţiei regionale, potrivit unui jurnalist AFP.

Poroşenko i-a stabilit ca obiectiv să "apere suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa şi calmul", subliniind că războiul cel mai important este "(războiul) împotriva corupţiei".

Oraşul Odesa - cu un milion de locutori şi principalul port ucrainean, situat în apropiere de Transnistria, regiunea separatistă din republica Moldova în care sunt staţionate trupe ruseşti - este râvnit de către preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a citat în urmă cu un an ca făcând parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care ar vrea să-l vadă prinzând viaţă.

Un oraş rusofon, Odesa a reuşit să reziste puseurilor separatsite care au condus în regiunile rebele din est la un conflict armat care s-a soldat, din aprilie 2014 încoace, cu aproape 6.300 de morţi, dar situaţia în oraş rămâne foarte tensionată. O serie de explozii "misterioase" care au vizat organizaţii proucrainene au răsunat în ultimele luni în localitate.

La 2 mai 2014, Odesa a fost scena unei tragedii care a costat viaţa a 48 de persoane, în principal proruşi care au murit într-un incendiu după ce au atacat şi omorât susţinători ai Kievului.

"Scopul nostru este să depăşim conflictele impuse artificial" Ucrainei, a declarat Saakaşvili, o aluzie transparentă la Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că susţine cu armament şi oameni rebeliunea separatistă din est, ceea ce Moscova dezminte.

Oaia neagră a lui Putin

Rusia a denunţat cu virulenţă nominalizarea lui Saakaşvili.

"Saakaşvili, acuzat de crime împotriva poporului georgian, este numit guvernator la Odesa, unde naziştii au ars oameni în deplină impunitate: acesta este un simbol profund al democraţiei à la Kiev păstorită cu bunăvoinţă de către Occident", a declarat delegatul pentru drepturile omului la Ministerul rus de Externe Konstantin Dolgov.

Saakaşvili, preşedintele Georgiei în perioada 2004-2013, care a ajuns la putere în urma "revoluţiei trandafirilor", prima dintr-o serie de revolte populare în fosta URSS, urât de Kremlin, a fost întotdeauna foarte apropiat autorităţilor prooccidentale din Ucraina.

El a susţinut discursuri în faţa mulţimii în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, atât în timpul "revoluţiei portocalii", în 2004, cât şi în timpul mişcării de contestare din 2013-2014, reprimate în sânge, care a condus la îndepărtarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Acest jurist charismatic, format în Statele Unite şi în Franţa, care vorbeşte cinci limbi, inclusiv ucraineana, l-a îndepărtat de la putere pe Eduard Şevarnadze, un fost ministru de Externe al fostei Uniuni Sovietice.

În pofida faptului că Saakaşvili şi echipa sa au pus accentul pe lupta împotriva corupţiei - motiv pentru care mai mulţi foşti oficiali geoorgieni au intrat în Guvernul ucrainean -, el a fost acuzat de către criticii săi de derive autoritariste. El este inculpat, în Georgia, pentru "abuz de putere".

La puţin timp după ce a fost ales preşedinte, el a preluat controlul asupra regiunii proruse Adjaria şi şi-a transformat locul natal, portul Batuni, într-o adevărată vitrină a reformelor.

Însă, în 2008, ţara sa a pierdut în faţa Rusiei un război fulger pentru controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, a cărui "independenţă" a fost recunoscută ulterior de către Moscova, la fel ca şi cea a republicii georgiene proruse Abhazia.

Un semn al urii pe care i-o poartă, Putin l-a ameninţat în timpul crizei georgiene că "va pune să fie spânzurat de ouă".

La Odesa, Saakaşvili îl înlocuieşte pe miliardarul Igor Paliţa, un apropiat al controversatului oligarh Igor Kolomoiski. Acesta din urmă, numit anul trecut guvernator al regiunii strategice Dnipropetrovsk, în est, aproape de linia frontului, a fost demis din funcţie în martie, în urma unui conflict cu statul ucrainean pentru controlul asupra profitabilelor active petroliere.

Această instalare în funcţie se înscrie în cadrul campaniei "dezoligarhizării Ucrainei", promovate de către Proroşenko, el însuşi un miliardar care nu şi-a vândut încă afacerile, în pofida promisiunii din campania electorală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici