Fostul preşedinte german Richard von Weizsäcker a murit la vârsta de 94 de ani

Fostul preşedinte al Republicii Federale Germane (RFG) Richard von Weizsäcker, considerat una dintre marile figuri morale ale Germaniei după război, a decedat la vârsta de 94 de ani, a anunţat sâmbătă preşedinţia germană.

171 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte german Richard von Weizsäcker a murit la vârsta de 94 de ani

Fostul preşedinte german Richard von Weizsäcker a murit la vârsta de 94 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Weizsäcker, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a jucat un rol major în modul în care Germania şi-a gestionat trecutul nazist afirmând pentru prima dată că 8 mai 1945 a fost ziua "eliberării" şi nu a capitulării ţării sale.

Fostul politician, care a fost preşedinte în perioada 1984-1994 în timpul lui Helmut Kohl, a fost "un martor al acestui secol", a considerat actualul preşedinte, Joachim Gauck, citat într-un comunicat. "Pierdem un mare om şi un om de stat excepţional", a adăugat el.

Fiul a unui diplomat ale cărui activităţi în timpul celui de-al III-lea Reich i-au adus o condamnare în procesul de la Nuremberg împotriva oficialilor nazişti, el a acţionat pentru ca germanii să îşi asume trecutul. El a conferit funcţiei de preşedinte, în cea mai mare parte onorifică, o dimensiune morală importantă.

În 1985, la împlinirea a 40 de ani de la înfrângerea celui de-al III-lea Reich, el a afirmat în faţa deputaţilor din Bundestag că 8 mai 1945 a marcat "eliberarea de un sistem care dispreţuieşte demnitatea umană", instituit din 1933 de regimul nazist. O parte a dreptei germane consideră în continuare că această zi a marcat înfrângerea Germaniei.

Richard von Weizsäcker, avocat de profesie, a fost şi primar al Berlinului de Vest din 1981 până în 1984. Sub preşedinţia sa a căzut Zidul Berlinului, la 9 noiembrie 1989, înainte de reunificarea celor două Germanii, după mai puţin de un an, la 3 octombrie 1990.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici