Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori va fi judecat pentru moartea a şase fermieri

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, care a fost graţiat recent de către preşedintele în exerciţiu Pedro Pablo Kuczynski, va fi judecat pentru moartea a şase fermieri, a anunţat o instanţă din Lima, relatează site-ul BBC News.

265 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori va fi judecat pentru moartea a şase fermieri

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori va fi judecat pentru moartea a şase fermieri

La finele lunii decembrie 2017, Fujimori, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului, a fost graţiat. Decizia preşedintelui ţării a fost criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, iar mai mulţi peruani au protestat pe străzile din capitala Lima.

Tribunalul a decis că graţierea nu-l scuteşte pe Alberto Fujimori de un proces privind moartea a şase fermieri, ucişi în 1992 de către o grupare paralimitară în oraşul Pativilca, pe durata regimului de zece ani al lui Fujimori.

În vârstă de 79 de ani, fostul preşedinte peruan poate depune apel împotriva acestei hotărâri. Avocatul lui Fujimori a precizat că o contestaţie în acest caz va fi judecată de către Curtea Supremă.

Pedro Pablo Kuczynski l-a graţiat pe Alberto Fujimori din motive de sănătate, fostul şef de stat fiind anterior scos din închisoare şi internat din cauza unei aritmii şi a hipotensiunii arteriale. Potrivit unor medici, Fujimori "suferă de o boală progresivă, degenerativă şi incurabilă, iar condiţiile de detenţie reprezintă un risc grav pentru viaţa sa".

Graţierea lui Fujimori a venit la câteva zile după ce susţinătorii lui din Congres l-au ajutat pe Kuczynski să evite acuzaţii de corupţie. Politicienii din opoziţie susţin că preşedintele le promisese că îl va elibera în schimbul sprijinului lor, acuzaţie pe care Kuczynski a negat-o.

În 2007, Alberto Fujimori a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz de putere, iar doi ani mai târziu a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru încălcarea drepturilor omului. Fostul preşedinte a fost găsit vinovat de autorizarea unor crime comise de grupări paramilitare.

Aproximativ 69.000 de peruani au murit în urma conflictului dintre insurgenţi de stânga şi guvernul autoritarist al lui Alberto Fujimori, între anii 1990 şi 2000.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici