Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare

Preşedintele tunisian demis Ben Ali şi soţia acestuia au fost condamnaţi în contumacie, luni, la pedepse de 35 de ani de închisoare şi amenzi în valoare de 45 de milioane de euro pentru deturnare de fonduri.

608 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare

Fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi soţia sa, condamnaţi la 35 de ani de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această condamnare, în prima zi a unui proces deschis luni, are loc în timp ce fostul preşedinte tunisian a încercat să se explice. El a afirmat într-un mesaj că nu a cerut niciodată să se tragă în mulţime în timpul revoltei care l-a îndepărtat de la putere şi că a fost determinat să părăsească ţara printr-un "şiretlic".

În afară de închisoare, Ben Ali şi soţia acestuia Leila Trabelsi au primit două amenzi de 50 de milioane de dinari (25 de milioane de euro) şi 41 de milioane de dinari (20,5 milioane de euro). Aceste pedepse sunt pentru moment mai mult simbolice, deoarece fostul preşedinte şi soţia acestuia sunt refugiaţi în Arabia Saudită din 14 ianuarie.

"Tribunalul de primă instanţă a considerat îndreptăţite faptele reproşate lui Zine El Abidine Ben Ali şi Leila Trabelsi", a declarat judecătorul Touhami Hafi după şase ore de deliberări, citind verdictul în faţa a circa 20 de jurnalişti. Nicio manifestare de bucurie nu a fost constatată la începutul serii în centrul Tunisului.

"Este o glumă", a declarat Beyrouth Akram Azoury, avocatul libanez al lui Ben Ali, în opinia căruia "niciun tribunal din Europa nu poate recunoaşte acest proces". El a adăugat că îşi va sfătui clientul să părăsească Arabia Saudită pentru a merge în Uniunea Europeană, unde, potrivit lui, va beneficia de imunitate împotriva extrădării.

Pe de altă parte, tribunalul a acceptat amânarea până la 30 iunie a unui al doilea dosar al procesului pentru ca cei patru avocaţi tunisieni, acordaţi din oficiu, să aibă timp să pregătească apărarea.

Ben Ali, care a condus ţara cu mână de fier timp de 23 de ani, este urmărit în două cazuri. Primul o vizează pe Trabelsi, în urma descoperirii a unor importante sume de bani şi bijuterii de valoare într-un palat din Sidi Bou Said, la periferia de nord a capitalei Tunis.

În al doilea dosar, care îl vizează doar pe el, fostul preşedinte este acuzat de deţinere de arme şi stupefiante, găsite de poliţie într-un alt palat.

El este pasibil, potrivit Ministerului Justiţiei, cu pedepse de la cinci la 20 de ani de închisoare pentru aceste delicte, pe care le neagă în bloc. Pedeapsa pronunţată este mai mare deoarece judecătorul a luat în considerare mai multe detalii.

Ben Ali şi membrii anturajului săi urmează ca ulterior să fie judecaţi de jurisdicţii militare în cazul mai multor capete de acuzare, între care omucidere voluntară, tortură sau trădare, dintre care unele sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici