Fostul şef al Mossad, dezvăluiri despre operaţiunile Israelului împotriva Iranului. A dat detalii despre furtul arhivei nucleare de la Teheran

  • Yossi Cohen a dat detalii despre furtul arhivei nucleare a Iranului, aflată într-un depozit de la Teheran.
  • Cohen a vorbit şi despre implicarea israeliană în distrugerea instalaţiei nucleare iraniene de la Natanz şi asasinarea unui om de ştiinţă, şeful programului nuclear din Iran.
  • Yossi Cohen s-a retras din funcţie săptămâna trecută.
2760 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Mossad, dezvăluiri despre operaţiunile Israelului împotriva Iranului. A dat detalii despre furtul arhivei nucleare de la Teheran
Fostul şef al agenţiei israeliene de spionaj Mossad a acordat un interviu revelator despre operaţiunile ţării sale împotriva Iranului, relatează BBC.
 
Yossi Cohen a dat detalii despre furtul arhivei nucleare a Iranului, aflată într-un depozit de la Teheran. Astfel, în 2018 zeci de mii de documente au ajuns în Israel.
 
De asemenea, el a sugerat implicarea israeliană în distrugerea instalaţiei nucleare iraniene de la Natanz şi asasinarea unui om de ştiinţă, şeful programului nuclear al Iranului. Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat pe un drum în afara Teheranului în noiembrie anul trecut, Iranul învinuind public Israelul pentru acest atac.
 
Yossi Cohen s-a retras săptămâna trecută din funcţie.
 
Acesta a acordat interviul exploziv jurnalistului Ilan Dayan pentru canalul 12 din Israel şi a fost difuzat joi seară.
 
Benjamin Netanyahu l-a numit pe Cohen în funcţia de şef al Mossadului la sfârşitul anului 2015. S-a alăturat agenţiei în 1982 după ce a studiat la universitatea din Londra şi a declarat că a avut „sute” de paşapoarte de-a lungul carierei sale.
 
Netanyahu a vorbit despre fişierele furate la o conferinţă de presă din 2018 şi a spus că acestea dovedeau faptul că Iranul a încercat în să fabrice, în secret, arme nucleare, acuzaţie pe care Iranul a negat-o.
 
Cohen a declarat în cadrul interviului că a fost nevoie de 2 ani pentru a planifica operaţiunea. În total, 20 de agenţi Mossad au fost implicaţi şi niciunul dintre aceştia nu era cetăţean israelian. Operaţiunea a fost urmărită de el, de la un centru de comandă din Tel Aviv. Agenţii au pătruns într-un depozit şi au trebuit să spargă peste 30 de seifuri, a povestit fost şef al Mossad. 
 
Toţi agenţii au supravieţuit şi sunt bine, a adăugat el, deşi unii au fost nevoiţi să plece din Iran.
 
Cohen a sugerat, de asemenea, implicarea Mossadului în alte operaţiuni despre care se zvonea că ar fi fost opera agenţilor de la Tel Aviv.
 
Cohen a vorbit la începutul interviului despre instalaţia nucleară iraniană de la Natanz.
 
Iranul a declarat că sabotajul a provocat un incendiu la locul de îmbogăţire a uraniului în iulie 2020. La o zi după instalarea unor noi echipamente, în aprilie anul acesta, oficialii au declarat din nou că au fost sabotate şi că au suferit daune majore. Iranul a acuzat Israelul de „terorism nuclear” în legătură cu incidentul.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici