Video Cutremur în Mexic, de magnitudine 7,1, produs la exact 32 de ani de la seismul care a devastat Ciudad de Mexico: cel puţin 217 de persoane au murit, zeci de clădiri s-au prăbuşit / Stadionul Azteca, avariat | FOTO, VIDEO

Un cutremur de suprafaţă, cu magnitudinea preliminară de 7,1, s-a produs marţi în centrul Mexicului, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).

12864 afișări

UPDATE 13.10 Bilanţul cutremurului din Mexic a fost revizuit în scădere, de la 226 de morţi la cel puţin 217

Autorităţile mexicane au modificat bilanţul cutremurului cu o magnitudine de 7,1 grade care a devastat centrul ţării, indicând acum că cel puţin 217 persoane şi-au pierdut viaţa, a anunţat Luis Felipe Puente, şeful agenţiei de protecţie civilă, potrivit BBC News online.

Puente a transmis că 86 de decese s-au înregistrat în zona capitalei Ciudad de Mexico, în scădere faţă de numărul de 117 morţi anunţat cu câteva ore mai devreme. În statul Morelos s-au consemnat 71 de morţi, iar alte 43 de persoane şi-au pierdut viaţa în statul Puebla.

Domul unei biserici din oraşul Axochiapan, aflat la câţiva kilometri de epicentrul seismului, s-a prăbuşit şi a omorât un om.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a anunţat că 38 de persoane sunt în continuare date dispărute la o şcoală de lângă Ciudad de Mexico, unde 26 de copii au murit în urma prăbuşirii clădirii unităţii de învăţământ.

UPDATE 10:14

Stadionul Azteca, avariat de cutremurul din Mexic

Arena cu o capacitate de 105.000 de locuri s-a crăpat de jos până sus, la una dintre tribune. Cel puţin 226 de persoane au murit în urma seismului din Mexic, informează autorităţile locale. Pe lângă stadionul Azteca, alte zeci de clădiri s-au prăbuşit. 20 de copii au murit şi alţi 30 sunt dispăruţi, după ce o şcoală s-a prăbuşit în capitala americană. Institutul Geologic din Statele Unite ale Americii susţine că numărul deceselor va ajunge la 1.000.

Stadionul Azteca a fost primul din istorie care a găzduit două finale de Campionat Mondial, în 1970 şi 1986.

UPDATE 9:50

Cel puţin 226 de persoane au murit în urma cutremurului de magnitudine 7,1 şi care a afectat inclusiv oraşul Ciudad de Mexico, a anunţat agenţia de protecţie civilă din această ţară, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

UPDATE 9:07

MAE: Nu sunt informaţii că printre victimele cutremurului din Mexic s-ar afla şi cetăţeni români

"Referitor la cutremurul produs în Mexic, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă printre victime sunt cetăţeni români. Până în prezent, Ambasada României la Ciudad de Mexico nu deţine informaţii conform cărora printre victime s-ar afla şi cetăţeni români", arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis miercuri Mediafax.

MAE mai anunţă că au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea rezidenţilor români sau a rudelor acestora.

UPDATE 9:00

Cutremurul s-a produs la 123 km de Mexico City. Cel puţin 224 de oameni au murit, arată ultimul bilanţ. 55 de morţi au fost înregistraţi în Morales, 49 în Mexico City şi 32 în Puebla.

Este cel mai puternic cutremur de la cel care a lovit Mexico City în 1985, când mii de oameni au murit. 

Cetăţeni şi salvatori au săpat toată noaptea pentru a scoate oamenii de sub dărâmături.

40 de clădiri s-au prăbuşit numai în Mexico City.

UPDATE 23:21 Peste 149 de morţi, în urma cutremurului din Mexic

Peste 149 de persoane au decedat în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,1, ce a avut loc în Mexic, informează presa internaţională. 

Mii de persoane au fugit în stradă panicate. Milioane de oameni au rămas fără energie electrică.

Primarul oraşului Mexico, Angel Mancera, a transmis că cel puţin 44 de clădiri au fost grav avariate sau distruse.

Mai multe scurgeri de gaze şi incendii au avut la în urma cutremurului.

Preşedintele Enrique Pena a transmis că cel puţin 27 de clădiri s-au prăbuşit total sau parţial în oraşul Mexico.

Guvernatorul mexican Graco Ramirez a transmis pe Twitter că cel puţin 42 de persoane au fost ucise în statul Morelos.

Presa locală din statul mexican Puebla a anunţat că cel puţin cinci persoane au fost raportate decedate în urma cutremurului.

Guvernatorul statului Puebla a transmis pe Twitter că mai multe clădiri din oraşul Cholula au fost avariate, inclusiv biserici ale căror clopotniţe stau să cadă.

Cutremurul a avut o adâncime de 51 km, conform Institutului american de Geofizică (USGS).

Seismul de marţi seara s-a produs la exact 32 de ani de la un altul soldat cu mii de victime în Ciudad de Mexico.

UPDATE 22:19 Mai multe clădiri au suferit daune structurale în urma cutremurului de 7,1 grade din Mexic, produs la exact 32 de ani de la un seism soldat cu mii de victime în Ciudad de Mexico.

O clădire s-a prăbuşit parţial în Ciudad de Mexico, iar numeroase altele au daune majore.

Zone întregi din capitala Mexicului au rămas fără electricitate.

Mai multe imobile au fost cuprinse de flăcări în urma avariilor la sisteme electrice cumulate cu scurgeri de gaze. Imagini difuzate de presa mexicană au surprins producerea unei explozii într-o clădire.

Guvernul Mexicului a dispus convocarea Comitetului naţional de urgenţă pentru evaluarea situaţiei.

Seismul s-a produs la doar două ore după ce autorităţile mexicane efectuaseră exerciţii de evacuare a populaţiei în caz de cutremur, în contextul în care Mexicul marchează marţi 32 de ani de la cutremurul de 8,0 grade care a devastat capitala Ciudad de Mexico în anul 1985, soldat cu moartea a mii de persoane.

 

 


Seismul s-a produs la doar două ore după ce autorităţile mexicane efectuaseră exerciţii de evacuare a populaţiei în caz de cutremur, în contextul în care Mexicul marchează marţi 32 de ani de la cutremurul de 8,0 grade care a devastat capitala Ciudad de Mexico în anul 1985, soldat cu moartea a mii de persoane.

Seismul a avut loc la ora locală 13.14 (21.14, ora României) la adâncimea de 51 de kilometri.

Epicentrul cutremurului cu magnitudinea 7,1 grade a fost la cinci kilometri est-nord-est de localitatea Raboso, situată în centrul Mexicului, la 35 de kilometri sud de orăşelul Atlixco şi la 55 de kilometri sud-sud-vest de oraşul Puebla.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici