François Hollande a preluat funcţia de preşedinte al Franţei - VIDEO

Socialistul Francois Hollande a fost învestit marţi în funcţia de preşedinte al Franţei, în cadrul unei ceremonii de preluare a puterii de la Nicolas Sarkozy, desfăşurată la Palatul Elysee. Hollande a preluat oficial funcţia după proclamarea rezultatelor oficiale, semnarea Procesului Verbal şi predarea colierului de mare maestru al ordinului Legiunii de onoare, cea mai înaltă decoraţie onorifică franceză.

739 afișări
Imaginea articolului François Hollande a preluat funcţia de preşedinte al Franţei - VIDEO

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Învestitura lui Hollande marchează revenirea stângii la Elysee după 17 ani de absenţă.

"Începând din această zi, încarnaţi Franţa, simbolizaţi valorile Republicii şi îi reprezentaţi pe toţi francezii", a declarat preşedintele Consiliului Constituţional, Jean-Louis Debre.

Ales la 6 mai cu 51,6 la sută din voturi, Francois Hollande, în vârstă de 57 de ani, a devenit astfel cel de-al şaptelea preşedinte al celei de-a V-a Republici, care va rămâne timp de cinci ani la conducerea uneia dintre principalele puteri mondiale, membră a Consiliului de Securitate al ONU.

El urmează apoi să pronunţe o alocuţiune, care va fi urmată de 21 de salve de tun, după care va urca într-o maşină Citroen decapotabilă cu care va parcurge bulevardul Champs-Elysees până la Arcul de Triumf, unde va aprinde flacăra la mormântul soldatului necunoscut.

Ceremonia de învestire s-a desfăşurat după preluarea puterii de la predecesorul său Nicolas Sarkozy, în cursul unei întrevederi cu uşile închise în care acesta i-a transmis codurile nucleare. Nicolas Sarkozy a părăsit apoi Palatul Elysee, împreună cu soţia sa Carla Bruni-Sarkozy.

În cursul după-amiezii va fi dezvăluit numele premierului, post pe care ar urma să-l atribuie unui apropiat al său, Jean-Marc Ayrault, liderul deputaţilor socialişti, potrvit lui Jean-Pierre Jouyet, un prieten al noului preşedinte.

După o zi plină de ritualuri şi simboluri, noul şef al statului francez va pleca la Berlin, pentru o primă întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, pe fondul crizei greceşti şi a profundului dezacord între cei doi cu privire la pactul european de disciplină bugetară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici