François Hollande va face o vizită în Georgia în câteva zile

Preşedintele francez François Hollande va efectua "în câteva zile" o vizită în Georgia, un mic stat din Cucaz care are ambiţia să adere la NATO şi Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi, la Tbilisi, ministrul de Externe Laurent Fabius.

124 afișări
Imaginea articolului François Hollande va face o vizită în Georgia în câteva zile

François Hollande va face o vizită în Georgia în câteva zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Republicii franceze va veni aici în câteva zile, vizita este pe cale să fie pregătită", a declarat Fabius, în cursul unei vizite în această ţară vecină cu Rusia, în contextul crizei ucrainene.

"Vrem să dezvoltăm relaţii pe toate planurile între Georgia şi Franţa - educativ, economic, politic. Sunt sigur că această vizită va contribui la acest lucru", a adăugat el.

Potrivit unei surse diplomatice, vizita urmează să aibă loc către 11 mai, perioadă în care preşedintele francez va vizita Armenia, o ţară vecină cu Georgia.

Venirea şefului statului francez în acest stat cu aspiraţii prooccidentale intrvine în contextul unor tensiuni puternice între ruşi şi occidentali, din cauza intensificării crizei din Ucraina.

Evenimentele din Ucraina au provocat îngrijorare în Georgia, care încă îşi mai aminteşte intervenţia armatei ruse pe teritoriul său, în 2008, la finalul căreia Moscova a recunoscut independenţa a două teritorii separatiste proruse din ţară - Osetia de Sud şi Abhazia.

Relaţiile cu Rusia s-au ameliorat uşor după ce administraţia fostului preşedinte prooccidental Mihail Saakaşvili a fost înlocuită, după alegerile din 2013, de coaliţia guvernamentală "Visul georgian".

Noii lideri georgieni şi-au exprimat intenţia de a-şi normaliza relaţiile cu Moscova şi au preluat totodată obiectivele aderării la NATO şi UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici