Francezii votează în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, un test pentru François Hollande

Francezii au început să voteze, duminică, la ora 06.00 (09.00 ora României) în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, după un prim tur catastrofal pentru socialişti, învinşi de dreapta şi extrema dreaptă.

93 afișări
Imaginea articolului Francezii votează în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, un test pentru François Hollande

Francezii votează în cel de-al doilea tur al alegerilor municipale, un test pentru François Hollande (Imagine: Shutterstock)

"Este o datorie civică să mergi la vot", a declarat pentru AFP David Michel, în vârstă de 59 de ani, primul care a votat în Strasbourg (est), în cartierul Orangerie.

Primul test electoral naţional al lui François Hollande de la alegerea sa în mai 2012, scrutinul ar urma să continue până la ora 16.00 GMT, 17.00 GMT sau 18.00 GMT (19.00, 20.00 sau 21.00 ora României), în funcţie de mărimea comunelor.

Scenariul unei remanieri rapide a Guvernului francez a fost dat ca cel mai probabil în urma votului, reconfirmarea sau nu a premierului Jean-Marc Ayrault putând depinde de amploarea înfrângerii suferite de partidul socialist (PS).

Privirile se îndreaptă spre marile oraşe ale PS, care ar putea bascula în tabăra dreptei: Strasbourg (est) şi Toulouse (sud-vest), Saint-Etienne (centru-est), Reims (est), Metz (est), Caen (nord-vest). Fără a uita Parisul, unde o femeie ar urma să fie aleasă pentru prima dată primar, rezultatul duelului între Anne Hidalgo (socialistă) şi Nathalie Kosciusko-Morizet (dreapta) fiind mai nesigur decât se prevedea.

După victoria în primul tur la Hénin-Beaumont (nord), Frontul Naţional (extrema dreaptă) a câştigat şi alte oraşe, precum Fréjus (sud) sau Béziers (sud). O victorie în Avignon (sud), unde directorul festivalului internaţional de teatru a ameninţat că va muta evenimentul, ar fi una răsunătoare.

Acest progres al extremei drepte, revelator pentru disperarea socială, ar urma să declanşeze o reacţie rapidă din partea Executivului, după vot. Printr-o remaniere probabil la începutul săptămânii, François Hollande va încerca să evite o nouă reglare de conturi în familia socialistă, unde au loc dezbateri aprinse despre linia urmată de Executiv.

În timp ce Jean-Marc Ayrault este desemnat drept ţap ispăşitor pentru eşecul la municipale, numele popularului şi ambiţiosului ministru de Interne Manuel Valls este cel mai citat pentru a prelua conducerea unei echipe restrânse, în faţa celui al ministrului de Externe Laurent Fabius.

Dar, deşi reprezintă o asigurare pentru majoritatea francezilor, pentru atitudinea sa fermă în faţa delincvenţei şi imigraţiei clandestine, Manuel Valls, în vârstă de 51 de ani, este contestat de o parte a stângii, care nu îi iartă "ieşirile" împotriva romilor.

Laurent Fabius, în vârstă de 68 de ani, nu încetează să repete că este "foarte bine" acolo unde se află acum.

Jean-Marc Ayrault, loial lui François Hollande, criticat pentru lipsa lui de charismă, are susţinătorii săi, care îi laudă capacităţile de a menţine echilibrul între componentele majorităţii.

Mobilizarea electorilor este o mare miză a acestui al doilea tur de scrutin, după un nivel al absenteismului record, înregistrat săptămâna trecută, de 36,45 la sută, net mai mare în rândul simpatizanţilor stângii decât ai dreptei, potrivit sondajelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici