Francois Hollande: Atentatele, atacuri contra "valorilor" franceze. Franţa este "în război"

Franţa este "în război" împotriva terorismului, afirmă preşedintele Francois Hollande în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, afirmând că atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva "stilului de viaţă" şi "valorilor" franceze.

4580 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande: Atentatele, atacuri contra "valorilor" franceze. Franţa este "în război"

Francois Hollande: Atentatele, atacuri contra "valorilor" franceze. Franţa este "în război" (Imagine: Arhiva Mediafax/ AFP)

UPDATE 18:00 Preşedintele Franţei cere retragerea cetăţeniei franceze în cazul teroriştilor cu dublă naţionalitate




"Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puţin 129 de morţi şi numeroşi răniţi. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. - Stat Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului", a afirmat Hollande.

"Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşeală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie", a adăugat preşedintele Franţei.

"Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste", a precizat Hollande.

"Duminică seară, am trimis zece bombardiere franceze să atace dur poziţiile organizaţiei teroriste Stat Islamic", a explicat şeful statului francez, referindu-se la raidurile efectuate în oraşul sirian Raqqa. "I-am atacat şi continuăm bombardamentele. Portavionul Charles de Gaulle va ajunge în estul Mării Mediterane pentru a tripla capacităţile de atac. (...) Pe teren, în Siria, căutăm în continuare o soluţie politică în care preşedintele Bashar al-Assad să nu fie o problemă", a subliniat Hollande.

"Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor", a adăugat Hollande.

"Vreau ca Franţa să rămână ea însăşi. Barbarii care ne-au atacat ar vrea să ne desfigureze, dar nu vor reuşi. Nu vor reuşi niciodată să distrugă spiritul francez, nu vor reuşi niciodată să ne împiedice să trăim aşa cum vrem, în libertate totală", a încheiat Hollande.

Francois Hollande a ales să îşi exprime răspunsul faţă de atentatele care au avut loc la Paris în noaptea de vineri spre sâmbătă în faţa Congresului reunit la Versailles, eveniment care a mai avut loc o singură dată începând din 1848. Aceste atentate au generat ecou şi în discursul politic. În timp ce stânga vorbeşte de o unitate naţională "fără condiţii" şi îndeamnă la "armonie naţională", dreapta îi cere şefului statului să depăşească simbolul şi nivelul discursiv.

Preşedintele Senatului, Gérard Larcher, a declarat că aşteaptă "un discurs privind acţiuni" şi "fapte" pentru a aduce "răspunsurile unei republici care stă în picioare". Preşedintele grupului partidului Republicanii din Senat, Bruno Retailleau, a afirmat că aşteaptă "propuneri curajoase şi ferme", în timp ce Philippe Vigier, şeful deputaţilor UDI, vrea "un nou act important pentru ca Franţa să se poată proteja mai bine".

În timp ce preşedintele avea iniţial intenţia de a fi singurul care se exprimă în faţa a 577 de deputaţi şi 348 de senatori, opoziţia a cerut ca discursul său să poată fi urmat de o dezbatere.
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici