Frank-Walter Steinmeier: Conflictul din estul Ucrainei pune obstacole cooperării ruso-germane

Conflictul din estul Ucrainei împiedică respectarea a numeroase acorduri politice şi militare între Moscova şi Berlin, a afirmat miercuri ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, relatează site-ul de ştiri Sputnik.

233 afișări
Imaginea articolului Frank-Walter Steinmeier: Conflictul din estul Ucrainei pune obstacole cooperării ruso-germane

Frank-Walter Steinmeier: Conflictul din estul Ucrainei pune obstacole cooperării ruso-germane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit şefului diplomaţiei germane, situaţia din estul Ucrainei, afectat de un conflict între Kiev şi separatiştii proruşi, afectează, de asemenea, politica internaţională în domeniul dezarmării.

"Cei care nu ţin cont de faptul că disputa din estul Ucrainei ne împiedică să respectăm înţelegerile politice, dar şi acordurile în domeniul apărării semnate cu Rusia, nu înţeleg pericolul reprezentat de acest conflict, inclusiv pentru politica de dezarmare", a anunţat Steinmeier în Bundestag.

Ministrul german a declarat că "nu poate promite" că soluţionarea conflictului ucrainean va antrena o retragere imediată a armelor nucleare strategice din Europa.

Kievul a lansat la 15 aprilie 2014 o operaţiune militară de amploare în vederea reprimării revoltei declanşate de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk în urma înlăturării de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în februarie 2014. Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.000 de morţi.

Criza ucraineană face obiectul unor negocieri internaţionale, în special în "formatul Normandia" (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania). O întâlnire între liderii celor patru ţări, care a avut loc pe 12 februarie la Minsk, în Belarus, s-a încheiat cu semnarea unui acord care prevede, în special, intrarea în vigoare a unui armistiţiu începând din 15 februarie, retragerea armelor grele de către părţile beligerante şi crearea unei zone de securitate. Occidentul acuză Rusia că a trimis trupe în estul Ucrainei, însă Moscova respinge această acuzaţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici