Franţa ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180.000 de oameni au fost aşteptaţi la urne. UPDATE: Referendumul pentru independenţă pare să fi eşuat

  • Votarea a început duminică pe teritoriul francez, Noua Caledonie, din Pacificul de Sud, în cadrul unui referendum de independenţă.
  • Alegătorii sunt aşteptaţi să respingă îndepărtarea de Franţa, în ciuda sprijinului crescând pentru indepedenţă.
  • Referendumul face parte dintr-un plan de decolonizare atent negociat, convenit în 1998, cunoscut sub numele de Acordul de la Noumea.
  • UPDATE: Şi al doilea referendum în Noua Caledonie pentru independenţă pare să fi eşuat, potrivit rezultator parţiale publicate de Reuters.
8557 afișări
Imaginea articolului Franţa ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180.000 de oameni au fost aşteptaţi la urne. UPDATE: Referendumul pentru independenţă pare să fi eşuat

Franţa ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180.000 de oameni sunt aşteptaţi la referendumul pentru independenţă

UPDATE: Şi al doilea referendum în Noua Caledonie pentru independenţă pare să fi eşuat, potrivit rezultator parţiale publicate de Reuters

Au fost numărate voturile din 249 de secţii din cele 304, iar rezultatele parţiale arată că tabăra împotriva independenţei ar avea 54,8%.

Procentele cresc pe măsură ce vin rezultatele din capitala Noumea, un bastion al loialităţii pro-Paris.

Ştire iniţială

Acordul a pus capăt unui conflict mortal între populaţia indigenă Kanak, în cea mai mare parte independentă, şi descendenţii coloniştilor europeni cunoscuţi ca „Caldoches” în anii 1980. Această violenţă a culminat cu o criză sângeroasă în 1988, care a dus la decesul a 19 separatişti şi şase poliţişti, relatează France 24.

Din moment ce Noua Caledonie a evitat în mare măsură pandemia de coronavirus, 294 secţii de votare au fost deschise la ora locală 8:00 şi se vor închide la 18:00.

Votul de duminică prezintă a doua oară când arhipelagul tropical merge la urne pentru a decide soarta sa. Primul referendum din 2018 a avut ca rezultat menţinerea statu quo-ului cu 56,7% din voturi.

Dar rezultatul din 2018 a ridicând speranţele militanţilor pentru separare că de data aceasta vor reuşi.

Până duminică la prânz, participarea la vot a fost de 49% conform autorităţilor, cu câteva puncte procentuale mai mult decât în ​​aceeaşi etapă în timpul votului din 2018.

Observatorii politici spun că o majoritate „Da” pentru independenţă este puţin probabilă, deşi nu au existat sondaje de opinie.

Dacă independenţa este respinsă, există opţiunea unui nou referendum până în 2022, atât timp cât plebiscitul este solicitat de cel puţin o treime din legislatura locală.

"Toată lumea ştie că nu va avea loc nicio schimbare duminică", a declarat pentru AFP şeful guvernului, Thierry Santa, care este în favorea rămânerii cu Franţa.

Premierul francez Jean Castex, al cărui guvern trebuie să rămână neutru la vot, a declarat că intenţionează să discute cu cele două tabere după referendum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici