Franţa, conflict cu Trump pentru taxa digitală. Administraţia Macron îi cere să nu confunde impozitul cu problemele de tip comercial

Administraţia Emmanuel Macron i-a atras atenţia preşedintelui SUA, Donald Trump, să nu confunde impozitul digital cu problemele de tip comercial, după ce liderul de la Casa Albă a avertizat că ar putea impune taxe vamale la importurile de produse din Franţa, relatează agenţia Reuters.

1181 afișări
Imaginea articolului Franţa, conflict cu Trump pentru taxa digitală. Administraţia Macron îi cere să nu confunde impozitul cu problemele de tip comercial

Conflict cu Trump pentru taxa digitală impusă de Franţa. Preşedintele SUA: Eu am spus mereu că vinul american este mai bun decât cel franţuzesc!

"Este în interesul nostru să avem o taxă digitală corectă. Vă rugăm să nu confundaţi cele două probleme. Întrebarea este acum cum putem obţine consens pentru o impozitare corectă a serviciilor digitale", a declarat sâmbătă Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat vehement, vineri, decizia Franţei de a impune o taxă care vizează marile companii din domeniul online, avertizând că Washingtonul va riposta la "stupiditatea" preşedintelui Emmanuel Macron prin taxarea produselor franţuzeşti.

"Franţa tocmai le-a introdus o taxă digitală marilor companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale. Dacă ar trebui să colecteze cineva o astfel de taxă, ar trebui să fie ţara de origine, adică SUA. Vom anunţa în scurt timp acţiuni reciproce substanţiale faţă de stupiditatea lui Macron. Eu am spus mereu că vinul american este mai bun decât cel franţuzesc!", a transmis Donald Trump vineri seară prin Twitter.

Ulterior, Donald Trump a declarat din Biroul Oval de la Casa Albă: "Nu ar fi trebuit să facă acest lucru. Eu le-am spus: «nu faceţi acest lucru deoarece voi impune taxe pe vinurile voastre». S-ar putea să fie taxe pe vinuri sau pe altceva".

Donald Trump a discutat telefonic vineri seară cu Emmanuel Macron. Preşedinţia Franţei a comunicat că Emmanuel Macron "a evidenţiat că summitul G7 va fi o oportunitate importantă pentru a avansa spre o taxare universală a activităţilor digitale, lucru care este în interesul comun" la nivel internaţional.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promulgat o lege care prevede impunerea unei taxe de 3% pe veniturile companiilor digitale precum Facebook sau Amazon. Noul impozit li se va aplica firmelor online care au venituri internaţionale anuale de cel puţin 750 de milioane de euro şi vânzări de peste 25 de milioane de euro în Franţa pentru servicii digitale precum publicitate şi comercializare de produse.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri iniţiativele Uniunii Europene de a sancţiona companii online din Statele Unite precum Facebook, Amazon sau Google (parte a trustului Alphabet). În iunie, liderul de la Casa Albă a criticat-o dur pe Margaret Vestager, comisarul UE pentru Competiţie. "Naţiuni europene vor să profite de pe urma Statelor Unite. Au bariere economice mai rele decât China. Este o femeie în Europa, nu-i voi menţiona numele (...), ea urăşte Statele Unite poate mai mult decât orice altă persoană pe care am cunoscut-o. Ce face ea ţării noastre... Acţionează în judecată toate companiile noastre. Noi ar trebui să dăm în judecată Google şi Facebook şi poate că vom face acest lucru", a afirmat în iunie Donald Trump într-un interviu acordat Fox News.

Taguri:
franţa,
sua,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici