Franţa îşi "consolidează" dispozitivul militar angajat în Irak. Parisul trimite avioane suplimentare şi o fregată în Golful Persic

Franţa a trimis trei avioane de vânătoare suplimentare şi o fregată în Golful Persic, în cadrul consolidării dispozitivului militar pentru raidurile aeriene în Irak, anunţă Statul Major al armatei franceze. Anterior, Palatul Elysee anunţase decizia de consolidare a dispozitivului militar francez pentru Irak.

573 afișări
Imaginea articolului Franţa îşi "consolidează" dispozitivul militar angajat în Irak. Parisul trimite avioane suplimentare şi o fregată în Golful Persic

Franţa îşi "consolidează" dispozitivul militar angajat în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dispozitivul militar francez va avea astfel nouă avioane Rafale", staţionate la baza franceză Al Dhafra, în Emiratele Arabe Unite, precizează Statul Major francez.

Franţa participă la campania de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Irak ale grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria).

"Suplimentarea dispozitivului militar are rolul de a oferi o mai mare susţinere forţelor irakiene. De asemenea, trebuie să avem mijloace navale capabile să participe la misiuni în colaborare cu aliaţii", adaugă Statul Major al armatei franceze.

Franţa oferă armament serviciilor de securitate kurde care luptă cu grupul terorist sunnit Stat Islamic.

Franţa a decis miercuri o consolidare a dispozitivului militar francez pentru Irak, a anunţat anterior preşedinţia franceză într-un comunicat, fără să spună dacă este vorba despre material, personal sau ambele.

"Preşedintele Republicii a decis consolidarea dispozitivului militar angajat", a anunţat preşedinţia. Consolidarea va fi realizată "prin toate mijloacele şi în toate domeniile, cu scopul de a fi eficientă şi de a se atinge obiectivele stabilite", a precizat anturajul preşedintelui François Hollande.

Este vorba despre consolidarea, într-o primă fază, a prezenţei franceze în instanţele coaliţiei internaţionale formate pentru a lupta împotriva grupării Statului Islamic (SI), a precizat Ministerul Apărării. O consolidare a dispozitivului militar francez la baza de la Al Dhafra, în Emiratele Arabe Unite (EAU), ar putea, de asemenea, să fie avută în vedere.

Potrivit aceleiaşi surse, Parisul intenţionează să-şi consolideze susţinerea faţă de forţele terestre, în special în Regiunea Autonomă Kurdistan din Irak.

Pentru operaţiunile din Irak, în cadrul coaliţiei conduse de către Statele Unite, Franţa a angajat, începând de la 15 septembrie, şase avioane de tip Rafale pentru atacuri aeriene şi misiuni de recunoaştere aeriană în Irak, dar şi un avion de alimentare cu carburant şi un avion de supraveghere de tip Atlantique 2. Aceste avioane sunt staţionate în EAU, o ţară în care Parisul dispune de o bază aeriană.

Potrivit unui oficial francez de rang înalt, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, acest număr de avioane este suficient pentru misiunile atribuite Franţei în cadrul coaliţiei. Cu toate acestea este posibil ca Parisul să decidă să mobilizeze avioane de luptă în alte ţări - sunt evocate Iordania şi Kuwaitul -, cu scopul de a se apropia de teatrul de operaţiuni şi de a evita procedura complexă a alimentării cu carburant în zbor.

Tot în Irak, Franţa furnizează arme peshmerga irakieni, tunuri cu calibrul de 20 de milimetri şi mitraliere grele, potrivit aceleiaşi surse. În cadrul acestui ajutor, care include şi o formare, forţe speciale franceze au fost deja mobilizate în Irak, a scris în ultimele săptămâni presa franceză.

"Franţa îşi continuă acţiunea în Irak, conform cererii autorităţilor irakiene, cu scopul de a slăbi mişcările armate teroriste în teritoriu şi de a permite forţelor irakiene să restaureze stabilitatea şi securitatea în ţară", aminteşte preşedinţia franceză în comunicat.

"Ea va continua să se mobilizeze în strânsă coordonare cu ansamblul partenerilor implicaţi într-o coaliţie care se lărgeşte", adaugă preşedinţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici