Franţa plafonează creşterea preţului energiei la 15% anul viitor

Franţa va limita anul viitor la 15% creşterea preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii casnici, a declarat miercuri premierul Elisabeth Borne, pentru a reduce povara asupra consumatorilor, din cauza celei mai grave crize energetice din ultimele decenii din Europa.

213 afișări
Imaginea articolului Franţa plafonează creşterea preţului energiei la 15% anul viitor

Plafonarea va costa statul 16 miliarde de euro şi va împiedica facturile gospodăriilor să se dubleze.

De asemenea, statul va da subvenţii pentru cei mai săraci, cu un cec de până la 200 de euro pentru 12 milioane de gospodării, conform Reuters.

Borne a declarat că plafonarea preţurilor la gaze va intra în vigoare în ianuarie, în timp ce la electricitate va urma o lună mai târziu.

"Suntem hotărâţi, la fel ca la începutul crizelor cu care ne confruntăm, să acţionăm, să ne adaptăm şi să protejăm poporul francez şi economia noastră", a declarat Borne într-o conferinţă de presă.

Franţa a cheltuit deja miliarde de euro pentru atenuarea impactului inflaţionist al creşterii preţurilor la energie pe piaţă. A plafonat creşterea preţurilor reglementate la energie electrică în acest an la 4% şi a forţat compania de stat EDF să vândă mai multă electricitate rivalilor cu mult sub tarifele pieţei.

Gospodăriile cu încălzire pe gaz vor plăti, în medie, cu 25 de euro mai mult în fiecare lună, în loc de 200 de euro în plus fără plafonarea preţurilor, în 2023, potrivit previziunilor guvernului.

Susţinătorii strategiei guvernamentale atrag atenţia asupra ratei inflaţiei din Franţa, cea mai scăzută din Uniunea Europeană în august, de 6,5% în termeni armonizaţi la nivelul UE. Unii critici spun că plafoanele sunt nesustenabile şi vor însemna probleme financiare mai târziu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici