Franţa şi Olanda se opun iniţierii discuţiilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia

Franţa şi Olanda se opun iniţierii discuţiilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia pe fondul temerilor că decizia ar putea amplifica sentimentele antiimigraţie din interiorul Blocului comunitar, au declarat diplomaţi UE, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

440 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Olanda se opun iniţierii discuţiilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia

Franţa şi Olanda se opun iniţierii discuţiilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia

Albania şi Macedonia, care se bucură de sprijinul majorităţii ţărilor membre şi a Comisiei Europene pentru demararea discuţiilor pentru aderare, speră că, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc marţi, la Luxemburg, miniştrii de Externe din statele UE vor conveni în favoarea deschiderii negocierilor.

Totuşi, în luna aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron semnala că nu va putea susţine extinderea UE decât după reformarea Blocului comunitar, iar mai mulţi diplomaţi au indicat că poziţia Parisului nu s-a schimbat.

"Sunt aşteptate reforme înainte ca noi să putem deschide negocierile pentru că avem un nivel ridicat de cerinţe", a declarat o sursă diplomatică franceză

Luna trecută, Franţa şi Olanda le-au trimis celorlalte state membre un raport în care susţin că lipsa reformelor în sistemul judiciar, corupţia endemică şi criminalitatea organizată sunt motivele pentru care Albania şi Macedonia încă nu sunt pregătite pentru lansarea negocierilor de aderare, potrivit diplomaţilor citaţi de agenţia Reuters.

Alţi doi diplomaţi şi doi oficiali europeni au explicat că preşedintele francez se teme că lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia ar putea servi intereselor politicienilor de extremă-dreapta care câştigă sprijinul tot mai multor votanţi făcând promisiuni populiste privind limitarea imigraţiei.

"Macron consideră că acest lucru deschide un flanc politicienilor de dreapta din cauza reputaţiei crimei organizate din Albania", a declarat un oficial al UE.

"Nu doresc să deschidă asta înainte de alegerile europene de anul viitor", a declarat oficialul, referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

Pe de altă parte, Germania, deşi împărtăşeşte temerile Franţei privind aderarea Albaniei şi Macedoniei, cancelarul german Angela Merkel a decis să sprijine extinderea UE în Balcanii de Vest din motive geopolitice, în special pentru a contracara influenţa crescând a Rusiei şi Chinei în regiune.

Oficialii Comisiei Europene încearcă să ajungă la un compromis cu Parisul, subliniind că aderarea celor două ţări la UE este încă la un deceniu depărtare, din cauza numeroaselor reforme pe care cele două state ar trebui să le efectueze pentru a adera la Blocul comunitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici