Freedom House: România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua

Ţările central şi de est-europene reuşesc să facă faţă crizei economice fără a fi erodate instituţiile democratice fundamentale, deşi multe state au economii vulnerabile la corupţie, riscând, inclusiv România, să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua, constată Freedom House.

245 afișări
Imaginea articolului Freedom House: România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua

Freedom House: România şi Bulgaria riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică va continua (Imagine: Shutterstock)

Protestele care au afectat Rusia după scrutinul parlamentar "marcat de fraude" din decembrie 2011 "au reamintit că niciun regim autoritarist, oricât de sofisticate ar fi metodele sale, nu este imun la solicitările pentru schimbare", observă organizaţia Freedom House în raportul privind libertăţile democratice pe anul 2011.

"Rusia nu este în niciun caz singură din punctul de vedere al vulnerabilităţii la nemulţumirea generală faţă de regimurile autoritariste. La 20 de ani de la destrămarea URSS, majoritatea statelor din zona Europa-Asia încă sunt conduse de regimuri autocratice într-o formă sau alta. Dacă înainte de 2011 fenomenul preşedintelui pe viaţă era asociat cu regiunea Orientului Mijlociu, acum se aplică în principal liderilor din fostul spaţiu sovietic", precizează Freedom House.

"Tentaţiile autoritariste reprezintă ameninţări chiar şi în statele cu istorii recente în domeniul democraţiei. Astfel, Ucraina a suferit un declin major din cauza acţiunilor preşedintelui Viktor Ianukovici de zdrobire a opoziţiei politice prin o multitudine de tactici antidemocratice, inclusiv prin condamnarea fostului premier Iulia Timoşenko. Şi alte ţări care au avut revoluţii colorate se confruntă cu probleme. Kîrgîzstanul, care în 2010 s-a confruntat cu o revoltă împotriva preşedintelui autoritarist, a organizat alegeri generale considerate relativ corecte. Cu toate acestea, rămân clivaje profunde între majoritatea kîrgîză şi minoritatea uzbekă şi au fost înregistrate doar mici progrese pentru aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de protestele antiuzbece din 2010. În Georgia, preşedintele Mihail Saakaşvili este criticat în continuare pentru eforturile de marginalizare a potenţialilor lideri ai opoziţiei", explică Freedom House.

"În Azerbaidjan, regimul Ilham Aliev a recurs la forţă pentru reprimarea demonstraţiilor, activiştii opoziţiei au fost încarceraţi, presa internaţională a fost neutralizată, iar aparatul de stat a fost utilizat pentru evacuarea din case a cetăţenilor, în cadrul unor proiecte imobiliare grandioase. (...). În Belarus, regimul Aleksandr Lukaşenko a arestat numeroşi lideri ai opoziţiei, adoptând o serie de măsuri politice bizare (...) pentru reprimarea acţiunilor publice de nemulţumire", precizează raportul.

"În contract, pentru cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est şi a ţărilor baltice, anul 2011 se remarcă prin abilitatea ţărilor de a face faţă crizei economice fără a fi erodate instituţiile democratice fundamentale. În acelaşi timp, numeroase ţări central şi est-europene rămân vulnerabile din cauza stării economice precare, din cauza combinării intereselor politice şi de afaceri şi din cauza corupţiei. Letonia, Bulgaria, România şi Balcanii de Vest riscă să se confrunte cu probleme dacă criza economică din Europa persistă", atrage atenţia Freedom House, subliniind că Ungaria ar putea avea cele mai mari probleme din zona Europei Centrale, din cauza Constituţiei controversate adoptate de Guvernul condus de Viktor Orban.

Revoltele înregistrate în ţările arabe în ultimul an constituie cea mai semnificativă provocare la adresa regimurilor autoritariste după înlăturarea regimurilor comuniste de tip sovietic. "Într-o regiune care părea imună la schimbările democratice, coaliţii de activişti reformişti şi cetăţeni obişnuiţi au reuşit să înlăture dictatori care se aflau la putere de zeci de ani. În unele cazuri, protestele şi revoltele au fost urmate de începerea implementării unor sisteme democratice. La sfârşitul anului 2011, două state cu istorii în fraudarea alegerilor - Tunisia şi Egipt - au organizat alegeri catalogate competitive şi credibile, iar libertatea de exprimare a început să se răspândească în ţările din Orientul Mijlociu", constată Freedom House.

"Din nefericire, câştigurile obţinute în Tunisia şi, într-o măsură mai mică, în Egipt şi Libia, au fost umbrite de alte tendinţe dubioase din regiune. Într-adevăr, înlăturarea autocraţilor din aceste ţări a provocat reacţii violente în multe alte state, cel mai notabil în Siria, unde până la sfârşitul anului dictatura Bashar al-Assad omorâse peste 5.000 de persoane în acţiunile de reprimare a protestelor antiguvernamentale. Acţiuni de reprimare similare, de o amploare mai mică, au avut loc în Bahrain şi Yemen", subliniază Freedom House.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici