FT: Criza imigranţilor ar putea însemna "sfârşitul erei Merkel". Cancelarul german ar putea renunţa la funcţie până în 2017 - VIDEO

Cancelarul german Angela Merkel, criticată atât pe plan intern, cât şi extern în legătură cu politica sa de deschidere faţă de migranţi, înregistrează o scădere drastică în ceea ce priveşte cota de popularitate în Germania, ca urmare a ultimelor decizii luate în criza imigranţilor care afectează de mai mult timp Europa.

16698 afișări
Imaginea articolului FT: Criza imigranţilor ar putea însemna "sfârşitul erei Merkel". Cancelarul german ar putea renunţa la funcţie până în 2017 - VIDEO

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La începutul acestui an, Angela Merkel putea spune cu uşurinţă că este cel mai de succes politician din lume. Cancelarul german câştigase de trei ori alegerile şi era figura dominantă a scenei politice europene, cu o cotă de popularitate uriaşă în ţara sa. Însă, criza imigranţilor care afectează mai multe ţări din Europa, şi în special Germania, Ungaria, Grecia sau Turcia, are potenţialul de a genera finalul erei Merkel", scrie Financial Times într-un editorial semnat de Gideon Rachman.

Germania a anunţat că ar putea primi până la un milion de refugiaţi în acest an, iar anxietatea populaţiei creşte, la fel şi criticile formulate la adresa cancelarului german, unele voci fiind chiar din cadrul partidului condus de Merkel.

Potrivit sursei citate, au apărut speculaţiile că Angela Merkel va fi nevoită să renunţe la funcţia sa înainte de alegerile din 2017. "Chiar dacă Merkel îşi va duce la termen mandatul, probabilitatea ca aceasta să candideze pentru un al patrulea mandat, lucru care părea posibil acum câteva luni, pare că nu mai este de actualitate", scrie FT.

Autorul articolului menţionează că principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este că Guvernul Germaniei a pierdut controlul în ceea ce priveşte criza imigranţilor, deşi intenţiile Angelei Merkel, de a le oferi sprijin refugiaţilor, au fost lăudabile.

"Deşi autorităţile au susţinut că vor putea face faţă crizei, panica s-a declanşat: costurile cresc, serviciile sociale scârţie, popularitatea cancelarului scade dramatic, iar extremismul mişcărilor de dreapta creşte. Cotidianul german Der Spiegel a scris săptămâna aceasta: "Germania este în aceste zile un loc în care oamenii se simt liberi să-şi exprime ura şi xenofobia"", se arată în articolul din Financial Times.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, marţi, că această criză a imigraţiei poate genera "mişcări tectonice" în Uniunea Europeană, riscând să distrugă proiecte de succes precum Spaţiul Schengen. "Criza imigranţilor, cu care se confruntă Uniunea Europeană, probabil este cea mai mare provocare din ultimele decenii", a declarat Donald Tusk în faţa eurodeputaţilor.

La începutul acestei săptămâni, cancelarul Angela Merkel şi premierul grec Alexis Tsipras s-au întâlnit cu liderii altor nouă ţări de pe ruta de la Marea Egee către Germania, folosită de peste o jumătate de milion de oameni care au sfidat frontierele Uniunii Europene (UE) şi sârma ghimpată. După negocieri care au început duminică seara cu ceea ce unii oficiali au numit o rundă de atacuri furioase între lideri, cele 11 guverne participante au emis un document prin care se angajează să coopereze printr-un plan de acţiune în 17 puncte, ce include crearea a 100.000 de locuri în centre de migrare, cu ajutorul ONU, pentru 100.000 de persoane, dintre care jumătate în Grecia.

Merkel a declarat, cu această ocazie, că Merkel găsirea unor soluţii pe termen lung la criza migraţiei va mai necesita timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici