FT: Dominic Cummings, eminenţa cenuşie a campaniei pentru Brexit, pănuieşte să reinventeze politica

Dominic Cummings, unul dintre cei mai influenţi consilieri ai premierului Boris Johnson, considerat drept arhitectul campaniei pentru Brexit, vrea să reinventeze scena politică britanică, însă criticii săi sunt de părere că va eşua în mod spectaculos, se afirmă într-un material Financial Times.

874 afișări
Imaginea articolului FT: Dominic Cummings, eminenţa cenuşie a campaniei pentru Brexit, pănuieşte să reinventeze politica

Sursă foto: Profimedia

În pofida unui context demoralizator după demisia Theresei May în iulie 2019, Dominic Cummings, unul dintre consilierii noului premier Boris Johnson, a explicat, din primele momente, echipei politice a noului guvern că Executivul va funcţiona de acum înainte precum NASA şi va avea un singur obiectiv - să finalizeze procedura Brexit, explică jurnalistul George Parker de la Financial Times, în materialul "Dominic Cummings a realizat Brexit-ul. Acum plănuieşte să reinventeze politica".

Jason Stein, un consilier menţiona la vremea respectivă, după un discurs al lui Cummings: "O întâlnire uluitoare. (...) Spune că spre deosebire de ultimul guvern, deciziile vor fi rapide şi finale. Este darwinism absolut acolo. Titlurile nu contează".

Deşi, nominal este doar "asistentul" lui Johnson, în realitate Cummings acţionează drept consilier şef şi executor şef. El angajează şi concediază personalul şi a stabilit tonul noului guvern, concentrându-se pe finalizarea procedurii Brexit şi pe cele trei lucruri despre care spune că le pasă oamenilor în realitate: sistemul public de sănătate, combaterea criminalităţii şi eliminarea politicilor de austeritate.

După ce a contribuit în mod masiv la victoria Brexit, consilierul are acum o nouă agendă, prin care speră să modernizeze administraţia publică şi să transforme Marea Britanie într-un centru global al ştiinţei, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea inteligenţei artificiale, robotică şi schimbările climatice.

În pofida succeselor sale în ceea ce priveşte planificarea strategiilor electorale, Cummings trebuie acum să dovedească că poate pune în aplicare agenda sa extrem de ambiţioasă. Potrivit unei surse din interiorul Guvernului de la Londra, Cummings "este atotputernic şi conduce ţara. Dar nimeni nu moare vreodată într-un şanţ pentru un consilier. Desigur, el este dispensabil".

Deocamdată, Boris Johnson pare că se înţelege bine cu Dominic Cummings, care este considerat de susţinătorii săi ca având abilităţi rare în ceea ce priveşte organizarea de campanii electorale, politici şi comunicare, dar pentru oponenţii săi este lipsit de scrupule.

De-a lungul celor şase luni în calitate de consilier, Cummings s-a confruntat şi cu unele eşecuri. Strategia sa de suspendare a activităţii Parlamentului, în luna octombrie, în încercarea de a forţa ieşirea din UE, ar fi putut fi dezastruoasă pentru Johnson, după ce Curtea Supremă de la Londra a anulat decizia Guvernului.

Însă, la alegerile din luna decembrie, conservatorii au folosit sloganul "Get Brexit Done" (Realizează Brexit), creat de Cummings, şi au reuşit să câştige majoritatea în Camera Comunelor.

Însă expulzarea lui Steve Bannon din Administraţia Donald Trump serveşte drept un memento al pericolului care îi pândeşte pe consilieri, în special când aceştia se erijează în personalităţi publice, se mai arată în materialul FT.

Jonathan Powell, fostul şef de cabinet al premierului Tony Blair, i-a urat succes lui Cummings în privinţa eforturilor sale de modernizare a statului, dar consideră că se îndreaptă spre un eşec spectaculos.

"Îi dau maxim 12 luni. Dacă încerci să apari în fiecare zi în ziare, speranţa ta de viaţă în politică este scurtă - şi ca Rasputin, vei ajunge pe fundul râului Neva, în lanţuri," susţine Powell.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici