FT: Putin şi-a pierdut interesul pentru pace şi e hotărât să acapareze cât mai mult teritoriu ucrainean

Vladimir Putin şi-a pierdut interesul faţă de eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului cu Ucraina şi pare, în schimb, hotărât să acapareze cât mai mult teritoriu ucrainean, potrivit a trei persoane care au fost informate despre conversaţiile cu preşedintele rus.

44910 afișări
Imaginea articolului FT: Putin şi-a pierdut interesul pentru pace şi e hotărât să acapareze cât mai mult teritoriu ucrainean

FT: Putin şi-a pierdut interesul pentru pace şi e hotărât să acapareze cât mai mult teritoriu ucrainean

Putin, care se gândea serios la un acord de pace cu Ucraina după ce Rusia a suferit luna trecută eşecuri pe câmpul de luptă, le-a spus persoanelor implicate în încercarea de a pune capăt conflictului că nu vede nicio perspectivă pentru o înţelegere.

"Putin crede sincer în prostiile pe care le aude la televiziunea [rusă] şi vrea să câştige mult", a declarat o persoană informată cu privire la discuţii, citată de Financial Times.

Deşi Moscova şi Kievul au ajuns la un acord asupra unui proiect de armistiţiu în cadrul unei întâlniri la Istanbul la sfârşitul lunii martie, discuţiile s-au blocat după evenimentele de la Bucha.

"A existat speranţa unui acord. Putin se gândea. El trebuie să găsească o modalitate de a ieşi învingător din asta", a declarat una dintre persoane.

După ce Moskva s-a scufundat, "Putin s-a opus să semneze ceva. [ ...] după ce s-a scufundat Moskva, nu pare a fi un învingător, pentru că a fost umilitor", a adăugat persoana respectivă.

Dar Putin i-a spus lui preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei convorbiri telefonice de vineri, că discuţiile au eşuat deoarece Ucraina "a ridicat un zid" şi a spus că "nu era momentul potrivit" pentru a se întâlni cu Zelenski, potrivit unei persoane care a fost informată despre această conversaţie, ciatată de FT.

Negociatorii au interpretat acest lucru ca însemnând că Rusia crede că poate captura mai mult teritoriu, mai degrabă decât ca fiind o indicaţie că discuţiile au nevoie de mai mult timp pentru a găsi zone de acord.

Oficialii de la Kiev sunt îngrijoraţi că Putin ar putea merge mai departe de obiectivul declarat al Rusiei de a captura regiunea de frontieră Donbas din estul ţării şi să încerce în schimb să cucerească întregul pentru a taia accesul Ucrainei la mare.

Putin evită întâlnirea cu Zelenski "cu toată puterea", a declarat o persoană implicată în negocierile de pace. "El vrea ca totul să fie decis înainte de întâlnirea lor personală".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici