Fuga la tropice sau tentativa de revenire în politică. Care sunt opţiunile lui Silvio Berlusconi după demisie

Silvio Berlusconi ar putea reveni în politică, cel mai probabil, după demisia de la conducerea Guvernului italian, chiar dacă observatorii afirmă că opţiunile acestuia sunt multiple, de la retragerea la tropice, la administrarea echipei sale de fotbal sau chiar închisoare, relatează AFP.

602 afișări
Imaginea articolului Fuga la tropice sau tentativa de revenire în politică. Care sunt opţiunile lui Silvio Berlusconi după demisie

Fuga la tropice sau tentativa de revenire în politică. Care sunt opţiunile lui Silvio Berlusconi după demisie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După anunţul de marţi privind plecarea sa iminentă, hipermediatizatul Il Cavaliere nu a rămas în umbră: el s-a declarat "eliberat", excluzând participarea la viitoarele alegeri.

La 75 de ani, Berlusconi, care domină scena politică naţională de aproape 20 de ani, nu se vede la pensie: "Poate voi da o mână de ajutor în campaniile electorale, întotdeauna am fost foarte bun în aşa ceva".

Puţini experţi îndrăznesc însă să îl elimine din analizele lor deoarece Berlusconi rămâne deputat al Poporului Libertăţii (PdL), al cărui fondator este, până la încheierea legislaturii, în 2013.

Alţii sugerează glumind că acesta ar putea încerca să scape de problemele judiciare optând pentru un exil luxos, aşa cum a făcut mentorul său politic, Bettino Craxi.

Acesta din urmă, preşedinte al Consiliului socialist în anii '80, a fugit în Tunisia înainte de a fi condamnat în absenţă la 27 de ani de închisoare pentru corupţie. El a murit în 2000.

Într-o conversaţie surprinsă în cadrul unor interceptări telefonice, Silvio Berlusconi a calificat Italia drept o "ţară de rahat". "În câteva luni voi pleca", a adăugat el.

În această ipoteză, el ar putea merge în Antigua, care nu permite extrădări şi unde magnatul media deţine un luxos complex de vile.

"Berlusconi fie va merge în Antigua pentru a scăpa de justiţie, fie va începe să restrângă rândurile pentru a încerca să revină pe scena politică", explică pentru AFP James Walston, profesor la universitatea americană din Roma.

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Berlusconi, jurnalistul Emilio Fede, anchetat în prezent pentru că i-a furnizat prostituate, a promis în această săptămână că îl va urma în Caraibe dacă acesta va decide să plece.

Dar în opinia comentatorului politic Sergio Rizzo, preşedintele Consiliului, care la începutul carierei era animator pe vase de croazieră, este incapabil să renunţe le proiectoare pentru o viaţă liniştită pe insule.

"Nu pot să mi-i imaginez pe Berlusconi şi Fede jucând şah în Antigua. Berlusconi este incapabil să stea departe de viaţa publică, vrea să fie în centrul atenţiei", apreciază el.

O părere similară are şi Peter Gomez, autorul mai multor cărţi despre Il Cavaliere: "Suportă presiuni enorme din partea familiei sale, care va moşteni imperiul lui (...) Ar putea fi constrâns să rămână în politică pentru a-şi salva întreprinderile şi pentru a-şi păstra un fel de scut juridic".

Silvio Berlusconi face în prezent obiectul a trei procese - pentru evaziune fiscală, corupţie, abuz de putere şi relaţii sexuale plătite cu o minoră - şi ar putea cu greu să se mai prevaleze de imunitatea sa parlamentară.

"Cred că ar vrea să plece, dar la 75 de ani nu mai este la prima tinereţe. Totul depinde de ce îi vor cere copiii lui. Fiica lui Marina (cea mai mare, preşedinta holdingului familial Fininvest şi a editurii Mondadori) a declarat clar că nu este dispusă să fie mai puţin bogată sau mai puţin influentă", afirmă Peter Gomez.

"Berlusconi vrea să fie liderul opoziţiei. Sunt mulţi cei care cred că acest lucru l-ar face de neatins", adaugă el.

Sergio Rizzo, în schimb, nu exclude o revenire a lui Berlusconi în lumea afacerilor, păstrându-şi imunitatea de deputat. Mare fan al fotbalului, el nu a exclus posibilitatea de a redeveni preşedinte al AC Milan, clubul al cărui proprietar este şi care a câştigat campionatul de fotbal din Italia în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici