Furtuni puternice în America de Sud, inclusiv în deşertul Atacama: Este cea mai mare anomalie care s-a întâmplat aici. Cel puţin 36 de oameni au murit

Cel puţin 36 de persoane au murit în urma furtunilor care au traversat coasta pacifică a mai multor state sud-americane, iar bilanţul ar putea creşte, potrivit informaţiilor anunţate sâmbătă şi citate de DPA, în pagina electronică.

728 afișări
Imaginea articolului Furtuni puternice în America de Sud, inclusiv în deşertul Atacama: Este cea mai mare anomalie care s-a întâmplat aici. Cel puţin 36 de oameni au murit

Furtuni puternice în America de Sud, inclusiv în deşertul Atacama: Este cea mai mare anomalie care s-a întâmplat aici. Cel puţin 36 de oameni au murit (Imagine: Hepta)

Cel puţin 25 de persoane au murit în urma ploilor abundente, a alunecărilor de teren şi valurilor înalte care au afectat Ecuadorul, au declarat oficialii. O şcoală de poliţie din capitala Quito a fost lovită de fulger, iar 52 de persoane au fost rănite, dintre care 15 au necesitat spitalizare. Vremea extremă a provocat pagube economice grave terenurilor agricole precum şi industriei de pescuit, numeroase bărci fiind zdrobite de stânci.

În nordul deşertului chilian Atacama, furtunile au provocat inundaţii şi alunecări de teren care s-au soldat cu moartea a 11 persoane şi au distrus numeroase case şi drumuri. "Pe măsură ce vom deschide drumurile, bilanţul ar putea creşte", a declarat Ricardo Toro, directorul Biroului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

El a declarat că 19 persoane sunt date dispărute, în timp ce peste 5.000 şi-au pierdut locuinţele.

Oficialii locali au avertizat că fisurile apărute la barajele din aval ar putea favoriza transportul substanţelor toxice din minele din deşert, inclusiv arsenic şi mercur, în zonele locuite. Ei au cerut ajutorul Guvernului central pentru a îndepărta tonele de noroi acumulat în oraşele de coastă, de teamă că acesta ar putea conţine metale grele periculoase.

"Trebuie să facem acest lucru cât mai repede posibil", a declarat senatorul Alejandro Guillier, care reprezintă regiunea din jurul portului Antofagasta.

Deşertul Atacama care se întinde pe o lungime de 700 de kilometri între Anzii Cordilieri şi Oceanul Pacific este considerat unul dintre cele mai aride locuri de pe planetă. "Aceasta este cea mai mare anomalie care s-a întâmplat aici", a declarat meteorologul local Anthony Sagliani pentru televiziunea publică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici