Gaze lacrimogene, folosite de KFOR împotriva manifestanţilor în nordul Kosovo

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) a început să demoleze, joi dimineaţă, o baricadă ridicată de sârbi în nordul Kosovo, folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

312 afișări
Imaginea articolului Gaze lacrimogene, folosite de KFOR împotriva manifestanţilor în nordul Kosovo

Gaze lacrimogene, folosite de KFOR împotriva manifestanţilor în nordul Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nicio persoană nu a fost rănită în timpul acestui incident, care a avut loc în jurul orei locale 06.00 (07.00 ora României), când un vehicul blindat pentru transportul trupelor s-a apropiat de un camion amplasat în centrul baricadei situate nu departe de Brjnak, la frontiera cu Serbia.

Aproximativ 150 de manifestanţi sârbi au încercat să împiedice înaintarea NATO dar au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

Militarii NATO au instalat apoi un cordon între baricada situată în apropiere de Brjnak, la frontiera cu Serbia, şi manifestanţi.

Două convoaie ale KFOR, formate din cel puţin 100 de vehicule blindate pentru transportul trupelor şi camioane, s-au îndreptat spre Brnjak în noaptea de miercuri spre joi, au declarat pentru AFP jurnaliştii locali.

Unul dintre convoaie a început să demoleze baricada, în timp ce altul staţiona în apropierea unei alte baricade.

Punctul de frontieră de la Brnjak este unul dintre cele două puncte de trecere, alături de Jarinje, care generează o divergenţă în Kosovo deoarece sârbii refuză ca acestea să fie controlate de poliţiştii şi vameşii subordonaţi autorităţilor de la Priştina, pe care nu le recunosc.

Ei au ridicat baricade în apropierea lor pentru a împiedica accesul la cele două puncte de frontiere, după sosirea la Jarinje şi Brdnjak a poliţiştilor şi vameşilor, şase în total, trimişi de Priştina.

O reuniune între reprezentanţii sârbilor din Kosovo şi KFOR, miercuri, pentru a se încerca găsirea unei soluţii pentru libera circulaţie în nordul Kosovo nu a dat niciun rezultat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici