Generalul David Petraeus a stabilit un calendar de predare a controlului provinciilor afgane

Comandantul american al forţelor internaţionale din Afganistan, generalul David Petraeus, a stabilit un calendar pentru predarea controlului provinciilor ţării forţelor guvernamentale afgane, relatează luni cotidianul britanic The Times.

20 afișări
Imaginea articolului Generalul David Petraeus a stabilit un calendar de predare a controlului provinciilor afgane

Generalul David Petraeus a stabilit un calendar de predare a controlului provinciilor afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Harta provinciilor afgane a generalului Petraeus, care va fi prezentată liderilor NATO la summitul de la Lisabona, de la 19 noiembrie, include un număr de zone "verzi", care vor fi încredinţate forţelor afgane în termen de şase luni, potrivit cotidianului.

Afganistanul este divizat în 34 de provincii, dintre care nouă, situate în sud şi est, concentrează cea mai mare parte a violenţelor legate de insurecţia talibanilor.

Harta arată că provincia occidentală Herat ar urma să fie predată rapid forţelor guvernamentale, în timp ce în provinciile meridionale Kandahar şi Helmand forţele NATO ar trebui să rămână cel puţin încă doi ani, conform publicaţiei.

Potrivit unor surse diplomatice occidentale citate de The Times, generalul Petraeus doreşte ca această hartă să rămână secretă, deoarece divulgarea provinciilor sau districtelor ar putea face din acestea ţinte pentru talibani.

La Lisabona, generalul Petraeus ar urma să reafirme că predarea puterii va fi un proces de retragere graduală a NATO şi de consolidare a forţelor afgane.

Summitul de la Lisabona ar trebui să aprobe această orientare, care concretizează promisiunea preşedintelui american, Barack Obama, de a începe retragerea trupelor americane în iulie 2011.

Dintre cele aproximativ 300 de districte incluse în provincii, NATO speră să poată preda două treimi forţelor afgane, fără riscuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici