Generalul David Petraeus apără misiunea SUA în Afganistan şi cere suplimentarea fondurilor - VIDEO

Generalul David Petraeus a apărat marţi misiunea Statelor Unite în Afganistan şi a cerut Congresului să aprobe suplimentarea fondurilor pentru acest război, relatează CNN.

26 afișări
Imaginea articolului Generalul David Petraeus apără misiunea SUA în Afganistan şi cere suplimentarea fondurilor - VIDEO

Generalul David Petraeus apără misiunea SUA în Afganistan şi cere suplimentarea fondurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petraeus, desemnat miercuri de preşedintele Barack Obama pentru a prelua conducerea coaliţiei internaţionale din Afganistan, a fost audiat marţi în Comisia de Apărare a Senatului, în vederea confirmării sale. El a afirmat că unul dintre scopurile sale este să se asigure că poporul afgan ştie cine "a omorât majoritatea" civililor nevinovaţi din ţară, adăugând că afganii îşi amintesc de opresiunea regimului taliban.

"Nu ar trebui să uităm niciodată că atacurile de la 11 septembrie au fost plănuite în sudul Afganistanului şi că antrenamentul iniţial al atacatorilor a fost realizat în tabere din Afganistan", a subliniat el. "Sarcina noastră în Afganistan este clară (...). Nu trebuie să lăsăm al-Qaida sau alte elemente extremiste transnaţionale să îşi creeze din nou adăposturi din care pot lansa atacuri asupra ţării noastre sau a aliaţilor noştri", a precizat acesta.

"Înregistrarea unor noi progrese (...) şi implementarea cu succes a strategiei preşedintelui va necesita ca activitatea noastră în Afganistan să dispună de toate resursele", le-a spus el membrilor Comisiei de Apărare din Senat, cerând suplimentarea fondurilor de către Congres.

Generalul a recunoscut că "în ultimele luni s-au înregistrat lupte dure şi victime", dar era un lucru "aşteptat". "Eu cred că luptele vor continua. Ar putea deveni mai intense lunile următoare", a apreciat el, subliniind însă şi progresele realizate anul acesta, inclusiv în Helmand şi Kandahar.

David Petraeus i-a adus un omagiu generalului Stanley McChrystal, care a demisionat din postul de comandant al forţelor internaţionale din Afganistan săptămâna trecută, după ce el şi personalul său au fost citaţi în revista Rolling Stone criticând şi ironizând oficiali ai administraţiei. "A avut contribuţii importante în conducerea efortului coaliţiei în Afganistan în ultimul an", a afirmat acesta.

Petraeus a ţinut să sublinieze că termenul de "iulie 2011 va marca începutul unui proces, nu data când SUA se îndreaptă către ieşire şi stinge luminile". "Va trebui să acordăm asistenţă Afganistanului mult timp de acum înainte". El a menţionat că a făcut parte din procesul de formulare a noii strategii a preşedintelui Barack Obama pentru Afganistan, pe care o susţine.

La rândul său, senatorul republican John McCain a avertizat cu privire la stabilirea unui calendar de retragere. "Trebuie să acordăm strategiei noastre timpul necesar pentru a reuşi. Nu ne putem permite o abordare de respectare a termenului, pentru a începe retragerea în iulie 2011, când faptele din teren sugerează că avem nevoie de mai mult timp".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici