Generalul iranian Souleimani, "grav rănit" în Siria, anunţă opoziţia iraniană în exil

Generalul iranian Ghassem Souleimani, comandantul operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei, despre care s-a spus că a fost rănit uşor în Siria, este de fapt rănit grav, a anunţat Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI, opoziţia iraniană în exil) duminică, relatează AFP online.

2499 afișări
Imaginea articolului Generalul iranian Souleimani, "grav rănit" în Siria, anunţă opoziţia iraniană în exil

Generalul iranian Souleimani, "grav rănit" în Siria, anunţă opoziţia iraniană în exil

Potrivit unor informaţii provenind "din interiorul Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGR)", ofiţerul "a fost grav rănit la cap, de schije de obuz, în sudul (oraşului sirian) Alep, în urmă cu două săptămâni".

"Vehiculul lui Ghassem Souleimani, care se afla acolo pentru a superviza o operaţiune a Gardienilor Revoluţiei şi forţelor paramilitare din solda sa, a fost vizat de Armata Siriană Liberă (ASL), iar Souleimani a fost rănit", a precizat CNRI într-un comunicat.

Transferat la Damasc cu un elicopter, el a fost repatriat ulterior la Teheran, unde a fost internat "la Spitalul Baqiyatollah al Gardienilor Revoluţiei". "Până acum a fost supus la cel puţin două intervenţii chirurgicale importante", afirmă opoziţia iraniană. "Starea sa este considerată foarte gravă, iar vizitele au fost interzise", potrivit aceleiaşi surse.

O sursă din cadrul securtăţii siriene şi un ONG au anunţat miercuri că generalul iranian a fost rănit uşor, recent, în confruntări cu rebeli, în nordul Siriei.

Într-o reacţie faţă de informaţii anterioare în acelaşi sens, generalul Rameza Sharif, un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, afirma marţi că generalul Souleimani era "perfect sănătos şi plin de energie". "El ajută rezistenţa islamică în Siria şi în Irak", adăuga Sharif, citat de SephaNews, site-ul oficial al Gardienilor.

Iranul susţine în mod oficial că nu a trimis militari în Siria, ci doar "consilieri", membri ai Gardienilor Revoluţiei, care conduc miliţii şiite din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah şi "voluntari" iranieni, irakieni şi afgani.

CNRI, în exil în Franţa, este o coaliţie de grupări de opozanţi iranieni - dintre care cea mai cunoscută este gruparea Mujahedinii Poporului, considerată organizaţie "teroristă" de către Uniunea Europeană (UE) până în 2008 şi de către Statele Unite până în 2012.

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene este cel care a dezvăluit, în 2012, existenţa programului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici