Generalul Martin Dempsey susţine că, de această dată, războiul din Irak este "diferit"

Acţiunile militare desfăşurate în prezent de Statele Unite în Irak au şanse de reuşită mai mari decât în timpul războiului lansat în 2003, deoarece americanii joacă de la început un rol de susţinere a forţelor locale, a apreciat miercuri generalul Martin Dempsey.

281 afișări
Imaginea articolului Generalul Martin Dempsey susţine că, de această dată, războiul din Irak este "diferit"

Generalul Martin Dempsey susţine că, de această dată, războiul din Irak este "diferit" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom adopta o abordare diferită" de această dată, a explicat militarul cu cel mai înalt grad din armata americană, în cadrul unei conferinţe la Washington organizată pe site-ul de Internet Defense One.

"În loc să confişte (ţara), să o controleze şi apoi să asigure progresiv o tranziţie, noi le spunem (irakienilor) de la început, ascultaţi, este vorba despre voi, aceasta trebuie să fie campania voastră", a adăugat el.

Martin Dempsey a citat ca exemplu un episod din timpul vizitei sale în Irak la acest sfârşit de săptămână. Armata irakiană a cerut ajutorul Statelor Unite pentru a paraşuta material pentru 1.300 de militari kurzi pe Muntele Sinjar în nordul ţării. Dar comandantul american la Bagdad a subliniat că irakienii dispuneau de un avion cargo C-130J precum şi de piloţi antrenaţi, capabili să asigure misiunea.

"Ceea ce a spus comandantul pe teren, clar, este: «Vă vom oferi expertiză în privinţa a ceea ce nu aveţi, dar aveţi tot ce vă trebuie pentru a îndeplini această misiune»", a continuat el.

"Astfel, singurul lucru pe care l-am furnizat la acest moment a fost expertiză pentru montarea sistemului de extragere a paraşutei", a precizat el, subliniind marea diferenţă de abordare în raport cu invazia americană în Irak din 2003 şi ocuparea ţării.

"Ei fac ce pot şi noi acoperim lacunele continuând să le consolidăm capacităţile", a adăugat Martin Dempsey, care a condus militarii americani în Irak în timpul conflictului precedent.

Preşedintele Barack Obama a autorizat la începutul lunii trimiterea a 1.500 de consilieri militari americani suplimentari în Irak pentru a antrena şi asista forţele irakiene, inclusiv cele kurde, în lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic, în plus pe lângă atacurile aeriene ale coaliţiei internaţionale.

Potrivit lui Dempsey, forţele irakiene "se descurcă mult mai bine" în prezent în faţa extremiştilor din gruparea Stat Islamic. "Dar ele au în continuare slăbiciuni structurale profunde pe care noi, dar mai ales ele, trebuie să le depăşim".

Cu ajutorul coaliţiei, "eu cred că progresele pe teren vor continua" în următoarele luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici