Generalul Ştefan Dănilă: Ideea de război-hibrid a fost introdusă în strategia de apărare SUA în 2015

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef de Stat Major, a precizat, miercuri, la Conferinţa Gândirea Militară Românească, că ideea de război-hibrid a fost inclusă în strategia militară a Statelor Unite ale Americii în 2015, de către generalul Martin Dempsey.

741 afișări
Imaginea articolului Generalul Ştefan Dănilă: Ideea de război-hibrid a fost introdusă în strategia de apărare SUA în 2015

Generalul Ştefan Dănilă: Ideea de război hibrid a fost introdusă în strategia de apărare SUA în 2015

Ceea ce puţină lume ştie, şi veţi găsi puţine informaţii corecte despre invadarea Crimeei, este faptul că pe 28 februarie invazia era deja clară. Controlul asupra peninsulei era realizat prin acei omuleţi verzi care ocupaseră căile de comunicaţii, aveau controlul asupra unităţilor militare, au câştigat controlul aeroportului, aveau controlul asupra întregii peninsule. Acei omuleţi verzi aveau nişte măşti pe figură, nu aveau însemne de apartenenţă, şi nu erau asumaţi de Federaţia Rusă”, a declarat, miercuri, generalul Ştefan Dănilă, în cadrul Conferinţei internaţionale Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice".

Potrivit fostului şef de Stat Major, în 2015, generalul american Martin Dempsey a introdus, în strategia de apărare a SUA, şi războiul-hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate.

„După invadarea Crimeei, la o zi după asta s-a obţinut de către preşedintele Putin aprobarea Parlamentului pentru a dispune forţelor ruse să sprijine Parlamentul din Crimeea, pentru că au luat decizia să fie autonomi. Deci deciziile legale s-au luat după ce se ocupase. Acesta a fost momentul pe care l-a identificat generalul Dempsey ca fiind război hibrid. Statele Unite aveau în strategia de apărare principala ameninţare terorismul, iar în 2015, Dempsey a introdus şi războiul hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate, cu oameni neasumaţi, care ocupă anumite poziţii, care ies din zona dreptului internaţional, dar nu sunt asumate de statul respectiv, după care te pun în faţa faptului împlinit. Asta este ideea de război hibrid văzută atunci de generalul Dempsey”, a mai pecizat Ştefan Dănilă.

Statul Major al Apărării a organizat, miercuri şi joi, la Cercul Militar Naţional, Conferinţa ştiinţifică internaţională Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice".

Activitatea a fost desfăşurată în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării şi a 155 de ani de la înfiinţarea revistei Gândirea Militară Românească.

Taguri:
general,
sua,
război

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici