Geneva: Violenţe şi jafuri în timpul unei manifestaţii împotriva OMC

O manifestaţie împotriva reuniunii ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), de săptămâna viitoare, la Geneva, a fost întreruptă sâmbătă după-amiază, după violenţele comise de manifestanţi mascaţi cu cagule împotriva magazinelor, băncilor şi vehiculelor, relatează AFP.

65 afișări
Imaginea articolului Geneva: Violenţe şi jafuri în timpul unei manifestaţii împotriva OMC

Violenţe şi jafuri în timpul unei manifestaţii împotriva OMC, la Geneva

Organizatorii au decis să întrerupă manifestaţia în urma acestor incidente violente şi după ce poliţia a interzis cortegiului să îşi continue drumul spre sediul OMC, potrivit agenţiei elveţiene de presă ATS.

Circa 200 de manifestanţi violenţi, mascaţi cu cagule şi căşti, au pătruns în mijlocul cortegiului şi "au început să comită jafuri încă de la începutul manifestaţiei", a declarat Patrick Puhl, un purtător de cuvânt al poliţiei geneveze.

Mai multe focuri ale poliţiei - care a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi cu sprijinul unei autopompe - au dislocat atunci cortegiul de mii de manifestanţi, care se îndrepta spre sediul OMC.

Poliţia a intervenit după ce geamurile unui magazin de bijuterii, ale unor bănci şi ale unui hotel au fost sparte, acestea fiind jefuite de zeci de manifestanţi mascaţi şi îmbrăcaţi complet în negru. Vehicule parcate de-a lungul drumului, în special cele mai luxoase, au fost avariate. Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei, "cel puţin patru maşini au fost incendiate". Pompierii au intervenit foarte repede, au declarat martorii.

Majoritatea miilor de manifestanţi din cortegiu (3.000 potrivit poliţiei, 5.000 aşteptaţi de organizatori) nu a participat la aceste incidente. Manifestaţia, autorizată, prevedea parcurgerea centrului oraşului Geneva şi o oprire în faţa sediului OMC, pentru câteva discursuri.

Organizatorii din cadrul "Coordonării anti-OMC 2009" anunţaseră o manifestaţie paşnică. "Nici un semnal nu ne permite să credem că vor exista derapaje" violente, declarase în numele Coordonării sindicalistul Giangiorgo Garantini, care avertizase împotriva unei "provocări" a poliţiei.

Sâmbătă dimineaţă, trei militanţi sud-coreeni care urmau să participe la manifestaţie au primit interdicţie de intrare pe teritoriul elveţian, în urma informaţiilor că au comis violenţe la alte manifestaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici