George Soros îl acuză pe Viktor Orban de transformarea Ungariei într-un ”stat mafiot”

Filantropul George Soros l-a criticat pe premierul ungar de centru-dreapta, Viktor Orban, spunând că acesta prezidează ”un stat mafiot”, după ce Guvernul Ungariei a ameninţat că va închide universitatea pe care acesta a înfiinţat-o în capitala Budapesta, informează The New York Times.

1316 afișări
Imaginea articolului George Soros îl acuză pe Viktor Orban de transformarea Ungariei într-un ”stat mafiot”

George Soros îl acuză pe Viktor Orban de transformarea Ungariei într-un ”stat mafiot”

În cadrul unui discurs pe care l-a ţinut în cadrul forumului economic al Comisiei Europene, Soros a vorbit despre ”decepţia şi corupţia statului mafiot pe care regimul lui Orban l-a stabilit”, lăudându-i însă pe cei ce au protestat faţă de legea ce viza Universitatea Central-Europeană din Budapesta.

Prin legea învăţământului superior în cauză, universităţiile internaţionale ar fi fost obligate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. Astfel, Universitatea Central Europeană, una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ internaţionale din Ungaria, care este acreditată în Statele Unite, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar fi dus la închiderea unităţii.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie pentru declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei, care prevede suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene. Rezoluţia a venit imediat după decizia Ungariei de a aproba o lege controversată privind închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta. Potrivit europarlamentarilor, evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o "ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici