Georgia, atacată de avioane ruseşti (Video şi Galerie Foto)

Ministerul de Interne de la Tbilisi a declarat vineri că avioane ruse bombardează teritoriul georgian.

377 afișări
Imaginea articolului Georgia, atacată de avioane ruseşti (Video şi Galerie Foto)

Georgia, atacată de avioane ruseşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trei avioane Suhoi-24 ruseşti au pătruns în spaţiul aerian georgian vineri. Unul dintre ele a lansat două bombe în apropierea unei secţii de poliţie din Kareli", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Şota Uitavili.

Acest sat georgian este situat în apropierea teritoriului separatist al Osetiei de Sud, unde se desfăşoară în prezent o ofensivă georgiană.

GALERIE FOTO

Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva regiunii sale separatiste Osetia de Sud, care a provocat moartea şi rănirea mai multor persoane, în noapte de joi spre vineri, pentru a prelua controlul asupra acestui teritoriu, au anunţat beligernaţii, relatează AFP.

Vladimir Putin a avertizat că acţiunile "agresive" ale Georgiei vor genera "un răspuns" al Rusiei

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat că acţiunile "agresive" ale Georgiei în republica separatistă Osetia de Sud vor genera un "răspuns" din partea Rusiei, relatează Reuters.

"Conducerea Georgiei a recurs la acţiuni foarte agresive în Osetia de Sud, de fapt a declanşat un război utilizând armament greu şi artilerie", a declarat Putin, aflat la Beijing.

"S-au înregistrat victime, printre care şi militari ruşi din trupele de menţinere a păcii", a adăugat el în cursul unei întâlniri cu preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev. "Acest lucru este foarte trist şi va determina un răspuns", a avertizat el, fără a oferi detalii.

Georgia cere Abhaziei să nu intervină în conflictul din Osetia de Sud

Georgia, implicată în operaţiuni la scară largă în vederea recâştigării controlului auspra provinciei separtiste Osetia de Sud, a avertizat cealalată regiune separatistă, Abhazia, să nu intervină în acest conflict, relatează Reuters.

"Sperăm că separatiştii din Abhazia nu vor face demersuri care să complice situaţia", a declarat ministrul georgian pentru Reintegrare, Temur Iakobaşvili, citat de Interfax.

"Contăm pe faptul că abhazii nu vor spori problemele în regiune, ceea ce ar fi deplorabil pentru toată lumea", a declarat el.

Trupele georgiene se luptă cu separatiştii de la periferiile capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali după ce au preluat controlul asupra unor teritorii întinse ale provinciei.

Confruntări puternice în centrul oraşului Ţhinvali

Comandantul trupelor ruse de menţinere a păcii din Osetia de Sud a confirmat vineri că trupele georgiene au pătruns în centrul oraşului Ţhinvali, capitala provinciei separatiste, a anunţat agenţia Interfax, citată de Reuters.

"În centrul oraşului luptele sunt crâncene", a declarat prin telefon Marat Kulahmetov care se află în Ţhinvali, citat de Interfax.

Anterior, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat că trupele georgiene au ocupat cea mai mare parte din Ţhinvali.

Militari ruşi din forţele de menţinere a păcii, ucişi în Osetia de Sud

Câţiva militari ruşi din forţele de menţinere a păcii au fost ucişi în timpul bombadamentului lansat de artileria georgiană asupra bazei lor din Ţhinvali, capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, a anunţat vineri agenţia Interfax, citată de Reuters.

"Câţiva militari ruşi din cadrul forţelor de menţinere a păcii au fost ucişi în timpul bombardamentului georgian", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor ruse. "Unele obuze au lovit direct cazarme din Ţhinvali", a adăugat el.

Georgia neagă că forţele ruse de menţinere a păcii ar fi fost victimele operaţiunilor sale

Georgia apreciază acţiunile forţelor ruse de menţinere a păcii în Osetia de Sud şi neagă că acestea au fost afectate de operaţiunile sale, a afirmat ministrul georgian pentru Reintegrare, în cadrul unui duplex Moscova-Tbilisi organizat de RIA Novosti, relatează agenţia în pagina electronică.

"Ieri m-am întâlnit cu Marat Kulahmetov, comandantul forţei mixte de menţinere a păcii (FMMP). Fără nici o îndoială, nu este locul şi nici momentul pentru a vorbi despre aşa ceva, totuşi îl admir pe generalul Kulahmetov. Este un adevărat patriot al Rusiei. Mulţumită lui Dumnezeu, acţiunile militare nu au avut impact asupra forţelor de menţinere a păcii", a declarat ministrul georgian Temur Iakobaşvili.

"Sunt profesionişti adevăraţi, au ordine şi sunt loiali cauzei lor, nu trebuie amestecaţi în conflicte, nu trebuie vizaţi (de atacuri). Cred că oamenii politici trebuie să se pronunţe şi să se gândească mai puţin la ingerinţa militarilor", a continuat ministrul.

UE face apel la încetarea imediată a violenţelor în Osetia de Sud

UE este foarte preocupată de luptele din Osetia de Sud şi recomandă tuturor părţilor implicate să pună capăt violenţelor, a declarat, vineri, un oficial comunitar, citat de Reuters.

"Urmărim aceste evenimente cu foarte multă atenţie, suntem foarte preocupaţi de modul în care evoluează situaţia", a declarat oficialul sub protecţia anonimatului. "Repetăm mesajul către toate părţile pentru a stopa imediat violenţele", a adăugat acesta.

UE se află în contact cu partenerii săi internaţionali, incolusiv Rusia, Statele Unite, Georgia şi OSCE, a precizat acesta.

Georgia deschide un coridor pentru evacuarea populaţiei civile din capitala osetă

Georgia a anunţat că va deschide, vineri, un coridor pentru a permite evacuarea femeilor şi copiilor din capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, asediată de forţele georgiene, relatează Reuters.

Georgia "se pregăteşte să deschidă un coridor pentru femei, copii şi cetăţeni paşnici care vor să părăsească Ţhinvali", a declarat primarul capitalei Tbilisi, Gigi Ugulava, citat de televiziunea georgiană de stat.

Tancuri ruseşti şi "voluntari" se îndreaptă spre Osetia de Sud

Tancuri şi camioane militare ruseşti se îndreaptă spre Osetia de Sud pornind din Vladikavkaz, capitala republicii ruse Osetia de Nord, relatează AFP.

Circa 20 de tancuri şi mai multe zeci de camioane care transportă material militar merg pe un drum montan care duce spre tunelul Roki, ce permite intrarea în Osetia de Sud.

Aproximativ 30 de autocare aşteptau de asemenea "voluntari" la ieşirea din Vladikavkaz, pentru a-i transporta zpre zona de luptă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici