Gerhard Schröder denunţă o "manevră periculoasă" a lui David Cameron privind UE

Fostul cancelar german Gerhard Schröder critică propunerea de referendum privind menţinerea Marii Britanii în UE, într-un interviu acordat vineri ziarului Tages-Anzeiger, apreciind că premierul britanic David Cameron supraestimează forţele ţării sale.

306 afișări
Imaginea articolului Gerhard Schröder denunţă o "manevră periculoasă" a lui David Cameron privind UE

Gerhard Schröder denunţă o "manevră periculoasă" a lui David Cameron privind UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Manevra este periculoasă, deoarece este orientată în direcţia unei dezintegrări", a declarat fostul cancelar german pentru cotidianul elveţian.

Premierul britanic David Cameron s-a angajat la 23 ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, să organizeze la orizontul lui 2017 un referendum asupra menţinerii Regatului Unit într-o Uniune Europeană (UE) reformată în prealabil, suscitând o îngrijorare profundă în rândul partenerilor săi europeni.

Fostul cancelar german îi reproşează premierului britanic faptul că oferă argumente grupărilor populiste de dreapta şi alimentează naţionalismul.

"Mă aştept ca filiala bavareză a CSU să îi calce în curând pe urme", a declarat Schröder pentru ziarul elveţian, apreciind că această filială a Uniunii Creştin-Sociale (CSU) îşi va însuşi demersul lui Cameron.

Premierul britanic supraestimează "enorm" forţele ţării sale, a continuat fostul cancelar social-democrat german, subliniind că industria contribuie cu 10-11% la Prodului Intern Brut (PIB) britanic, în comparaţie cu un nivel de 23%, cu cât contribuie în Germania.

"Asta înseamnă că David Cameron conduce o ţară care a traversat un declin industrial", a subliniat Gerhard Schröder.

"Eu cred că un pic mai multă modestie ar fi, deci, mai porivită", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici