Germania nu mai consideră relevantă contribuţia de 2% şi vrea să deţină 10% din capabilităţile NATO

  • Guvernul Germaniei consideră că exigenţa contribuţiei de 2% din PIB la bugetul NATO şi-a pierdut relevanţa
  • Annegret Kramp-Karrenbauer: "Vreau ca în spatele contribuţiei de 2% să stea capabilităţi concrete (...); concret, pentru anul 2030, 10% din capabilităţile NATO"
  • Preşedintele SUA, Donald Trump, somează ţările membre NATO, în principal Germania şi Franţa, să majoreze contribuţiile bugetare
3611 afișări
Imaginea articolului Germania nu mai consideră relevantă contribuţia de 2% şi vrea să deţină 10% din capabilităţile NATO

Sursa FOTO: Profimedia

Contribuţia de 2% din PIB la bugetul Alianţei Nord-Atlantice şi-a pierdut relevanţa, consideră ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, propunând în schimb ca Berlinul să asigure 10% din capabilităţile militare NATO.

Alianţa Nord-Atlantică le cere statelor membre să majoreze contribuţiile bugetare în domeniul apărării până la nivelul de 2% din PIB. Administraţia Donald Trump a somat în mai multe rânduri ţările membre NATO, în principal Germania şi Franţa, să majoreze contribuţiile bugetare. Guvernul Angela Merkel a transmis înaintea crizei pandemiei că va atinge un nivel al bugetului apărării de 1,5% din PIB până în 2024.

Însă acum, în contextul crizei pandemiei, Guvernul Angela Merkel pare să considere că raportul contribuţie bugetară / PIB nu mai este un reper. "Este clar că, în contextul crizei coronavirusului, cota procentuală din PIB a bugetului apărării nu mai reprezintă un indicator, dat fiind că valoarea PIB-ului a scăzut", a explicat Peter Tauber, secretar de stat pentru Relaţia cu Parlamentul în cadrul Ministerului german al Apărării.

Oficialul guvernamental a afirmat că ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, nu mai consideră relevantă cota de 2% din PIB. "În acest context, ministrul Apărării evidenţiază ideea furnizării de către Germania a 10% din capabilităţile NATO. Indiferent de scăderile economice conjuncturale, acest indicator facilitează şi eficientizează cuantificarea capabilităţilor militare", a argumentat Peter Tauber, potrivit grupului media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Ulterior, Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, a confirmat propunerea. "Tema contribuţiei de 2% este doar o cifră şi vedem că, în contextul scăderii valorii PIB-ului, poate fi atins un procent mai mare fără a fi oferite de fapt fonduri suplimentare pentru apărare", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer în cursul unei întâlniri cu ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad.

"Vreau ca în spatele contribuţiei de 2% să stea capabilităţi concrete, de care avem nevoie pentru securitate şi pentru care am asumat angajament în cadrul NATO. Concret, pentru anul 2030, 10% din capabilităţile NATO, ceea ce înseamnă că noi am profita de 90% din capabilităţile NATO oferite de alte state membre", a explicat Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Pe fondul disputelor cu Guvernul de la Berlin, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat recent retragerea a 10.000 din totalul de 34.500 de militari americani staţionaţi în Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
nato,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici