Germania comemorează atentatul eşuat împotriva lui Hitler

Germania a comemorat marţi atentatul eşuat asupra lui Adolf Hitler, organizat cu 66 de ani în urmă de ofiţeri ai Wehrmarcht la Rastenburg, pe actualul teritoriu al Poloniei.

199 afișări
Imaginea articolului Germania comemorează atentatul eşuat împotriva lui Hitler

Germania comemorează atentatul eşuat împotriva lui Adolf Hitler (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a adus un omagiu autorilor tentativei de asasinare, în cursul unei ceremonii desfăşurate la Bendlerblock, fostul centru de comandă al forţelor armate ale celui de-al III-lea Reich şi locul unde a fost executat Claus Schenk von Stauffenberg, organizatorul operaţiunii Walkyiria.

Participanţii la complot "au arătat că, şi în cele mai sumbre momente ale dictaturii, a existat şi o altă Germanie, mai bună", a spus zu Guttenberg.

Cancelarul Angela Merkel a asistat, în cursul serii, la depunerea jurământului de către 420 de militari germani, în faţa Reichstag-ului, sediul Camerei inferioare a Parlamentului german. Ceremonia anuală organizată începând din 1999 simbolizează faptul că supunerea faţă de ordine are limite şi că armata germană se află sub comanda Parlamentului.

Armata germană recunoaşte "că libertatea şi dreptul merită protecţia statului", a spus zu Guttenberg, în faţa recruţilor. "Femeile şi bărbaţii din rezistenţă au stabilit, prin acţiunile lor, măsuri etice şi au devenit, astfel, modele", a afirmat, la rândul său, primarul Berlinului, Klaus Wowereit.

La 20 iulie 1944, mai mulţi ofiţeri ai armatei germane, printre care se afla şi contele von Stauffenberg, au încercat, colaborând cu reţelele de rezistenţă civilă formate din grupuri politice conservatoare şi de stânga, dar şi sindicalişti, să-l elimine pe Hitler, într-un atac organizat la Rastenburg, în Prusia Orientală, pentru a înlătura regimul nazist. Adolf Hitler a fost rănit în urma exploziei, iar principalii autori ai atentatului - generalul Friedrich Olbricht, colonelul Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim şi locotenentul Werner von Haeften - au fost arestaţi şi executaţi în scurt timp.

Eşecul atentatului a amânat cu aproape zece luni căderea celui de-al III-lea Reich şi a determinat creşterea considerabilă a numărului victimelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici