Germania contestă ideea SUA privind suplimentarea bugetelor apărării de către ţări NATO: Nu sunt suficiente "cifre seci"

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a reiterat miercuri insistenţa Administraţiei Donald Trump ca statele NATO să suplimenteze bugetele militare, dar Germania, care se opune ideii, a părut să critice ţările care deja s-au conformat, replicând că nu sunt suficiente "cifre seci".

1771 afișări
Imaginea articolului Germania contestă ideea SUA privind suplimentarea bugetelor apărării de către ţări NATO: Nu sunt suficiente "cifre seci"

Germania contestă ideea SUA privind suplimentarea bugetelor apărării de către ţări NATO

Prezent la reuniunea miniştrilor Apărării din statelor membre NATO, James Mattis "a insistat ca aliaţii să demonstreze acelaşi nivel de angajament", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citat de agenţia Reuters.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abia în 2024.

Potrivit datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România şi ţările baltice îndeplinesc sau se apropie de obiectivul de 2%.

Însă ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a părut să conteste ideea contribuţiilor doar teoretice la apărarea colectivă în sistemul NATO. "Nu constă totul doar în cifre seci. Problema se pune ce face fiecare stat membru", a subliniat Ursula von der Leyen.

Dar, potrivit oficialului citat, James Mattis a reiterat în mod ferm că atingerea ţintei bugetare de 2% stabilită în 2014 este extrem de importantă.

Germania a transmis în 2017 că bugetele apărării de 2% trebuie să includă operaţiuni militare ale NATO şi UE

În martie 2017, după o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că Berlinul ar datora sume mari Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite pentru apărare. "În pofida a ceea ce aţi auzit de la presa de ştiri false, am avut o întrevedere minunată cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, Germania datorează sume mari de bani Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite; trebuie plătit mai mult pentru apărarea puternică şi foarte scumpă de care beneficiază Germania", a declarat atunci Donald Trump.

Însă Guvernul Angela Merkel a respins acuzaţiile preşedintelui SUA şi a contestat solicitările de alocare a 2% din PIB doar pentru misiuni NATO, argumentând că trebuie inclusă şi Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici