Germania renunţă la energia nucleară. Ultimul dintre cele 17 reactoare nucleare trebuie să fie oprit cel mai târziu la 31 decembrie 2022

Deputaţii germani, atât din cadrul majorităţii, cât şi din opoziţie, au votat joi, cu o largă majoritate, în favoarea legii care transformă Germania în cea mai mare putere economică, de până acum, care renunţă la energia nucleară.

1230 afișări
Imaginea articolului Germania renunţă la energia nucleară. Ultimul dintre cele 17 reactoare nucleare trebuie să fie oprit cel mai târziu la 31 decembrie 2022

Germania renunţă la energia nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 513 deputaţi a aprobat textul care prevede ca ultimul dintre cele 17 reactoare nucleare ale ţării să fie oprit cel mai târziu la 31 decembrie 2022. Alţi 79 au votat împotrivă, iar opt s-au abţinut.

În total, opt legi privind dezvoltarea reţelelor electrice şi energiei regenerabile au fost supuse la vot, joi.

"Este un proiect de unitate naţională", a declarat ministrul Mediului, Norbert Roettgen.

Liderul grupului parlamentar al opoziţiei social-democrate (SPD), Sigmar Gabriel, a salutat, de asemenea, o zi "istorică", criticând, totuşi, Guvernul Angelei Merkel. "Noi susţinem această hotărâre din convingere, voi, doar din oportunism", a subliniat el.

Social-democraţii s-au raliat proiectului lui Merkel, ca şi Verzii, deşi pretind că acesta este principalul "cal de bătaie" politic.

"Am spus «da», astăzi, dar...", a spus Renate Kunast, liderul Verzilor, declarându-se "mândră şi un pic emoţionată să vadă ceea ce a reuşit o mişcare (împotriva energiei nucleare), care a fost, mulţi ani, discriminată, chiar incriminată". Ea a cerut ca această respingere a energiei atomice să fie înscrisă în Constituţie.

În 2000, când se aflau la putere, social-democraţii şi Verzii au hotărât, deja, abandonarea energiei nucleare, dar calendarul lor a fost abandonat de Merkel, sub presiunea acţiunilor de lobby din domeniul nuclear şi în pofida unei opinii publice germane profund ostilă energiei nucleare civile.

Cancelarul conservator a adoptat, ulterior, exact poziţia opusă, după catastrofa de la centrala japoneză din Fukushima, şi a hotărât să oprească cât mai rapid posibil reactoarele germane.

Bundesrat (Camera superioară) urmează să examineze textele de lege săptămâna viitoare, un lucru care ar urma să reprezinte o formalitate.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a cerut, joi, ţării sale să "se coordoneze" cu celelalte ţări europene în privinţa opririi centralelor sale nucleare, pentru a evita o creştere a preţului energiei electrice în toată Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici