Germania simplifică recunoaşterea diplomelor străine. Cum poţi verifica dacă diploma ta e compatibilă cu cerinţele germane

Germania caută metode de a înlesni accesul străinilor cu înaltă calificare pe piaţa federală a muncii, înfiinţând în acest sens un portal de Internet şi o linie telefonică pentru a simplifica recunoaşterea diplomelor străine, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

18750 afișări
Imaginea articolului Germania simplifică recunoaşterea diplomelor străine. Cum poţi verifica dacă diploma ta e compatibilă cu cerinţele germane

Germania simplifică recunoaşterea diplomelor străine. Cum poţi verifica dacă diploma ta e compatibilă cu cerinţele germane (Imagine: Shutterstock)

Prin intermediul portalului de internet şi a liniei de telefon tip hotline potenţialii imigranţi pot verifica din timp dacă diplomele obţinute în ţările de origine sunt compatibile cu exigenţele germane. Serviciul de comunicare este, în egală măsură, deschis pentru a oferi consiliere în vederea echivalării documentelor ce atestă calificarea într-un anumit domeniu, scrie Deutsche Welle.

VERIFICĂ AICI DACĂ DIPLOMA TA ESTE RECUNOSCUTĂ

Scopul acestui demers guvernamental este de a simplifica procedurile de recunoaştere a acreditărilor profesionale ale migranţilor şi, implicit, de a facilita o mai rapidă integrare a acestora, în condiţiile în care Germaniei îi lipsesc specialiştii.

Noua legislaţie adaptată se adresează unei game largi de profesii, cu precădere celor în care procesul de calificare este reglementat uniform la nivelul tuturor landurilor federale - medicină, educaţie sau justiţie, de exemplu. Astfel, deţinătorul unei diplome obţinute în străinătate îşi poate depune dosarul la instituţiile germane iar acestea verifică, în interval de trei luni, dacă procesul educaţional din ţara de origine corespunde cu necesarul de cunoaştere teoretică şi practică solicitat în Republica Federală în momentul angajării. În cazul unor inadvertenţe, autorităţile abilitate oferă solicitantului şi recomandările privind completarea studiilor sau, după caz, continuarea acestora.

Oficialii germani estimează că aproximativ 300.000 de persoane ar putea beneficia de pe urma acestor noutăţi legislative, iar ministrul federal al Educaţiei, Annette Schawan, a evocat şansele sporite ale "medicilor imigraţi de a lucra, pe viitor, ca medici - şi nu ca şoferi de taxi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici