Germanii nu vor uita niciodată "ororile de nepătruns" la care naziştii au supus deţinuţii în lagărele de concentrare, promite Merkel la Dachau

Germanii nu vor uita niciodată "ororile de nepătruns" la care naziştii au supus deţinuţii în lagărele de concentrare, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a participat duminică la marcarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Dachau, în apropiere de Munchen, relatează Reuters.

170 afișări
Imaginea articolului Germanii nu vor uita niciodată "ororile de nepătruns" la care naziştii au supus deţinuţii în lagărele de concentrare, promite Merkel la Dachau

Germanii nu vor uita niciodată "ororile de nepătruns" la care naziştii au supus deţinuţii în lagărele de concentrare, promite Merkel la Dachau (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Într-un discurs emoţionant, susţinut în faţa a 120 de supravieţuitori veniţi din 20 de ţări şi a şase foşti militari americani care au participat la eliberarea lagărului, Angela Merkel a subliniat că Dachau şi celelalte lagăre vor rămâne etern simbolul barbariei regimului nazist.

Aceste "orori de nepătruns", a spus ea, "ne condamnă să nu uităm niciodată". "Nu, nu vom uita niciodată. Nu vom uita, în memoria victimelor, în interesul nostru şi în interesul generaţiilor viitoare (...). Aceste lagăre ne păstrează memoria", a subliniat cancelarul german.

Lagărul de la Dachau este vizitat anual de 800.000 de persoane.

Peste 200.000 de deţinuţi se aflau în instalaţie atunci când forţele americane au sosit, pe 29 aprilie 1945.

Jean Samuel, un membru al Rezistenţei franceze prezent la ceremonie, a povestit că a simţit că a redevenit o fiinţă umană atunci când GIs au eliberat Dachau. "Coşmarul se termina, în sfârşit", a spus el.

Anterior, supravieţuitori şi reprezentanţi ai evreilor au avertizat cu privire la o intensificare a rasismului şi antisemitismului în Germania, potrivit DPA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici