Ghimpu: Dacă cetăţenii moldoveni vor vrea unirea cu România, nu îi va putea împiedica nimeni

Preşedintele Parlamentului R.Moldova şi şeful interimar al statului, Mihai Ghimpu, a declarat luni că programul Alianţei pentru Integrare Europeană nu cuprinde ideea unirii cu România, dar dacă cetăţenii vor vrea acest lucru, nu îi va putea opri nimeni, relatează Europa Liberă, în pagina online.

50 afișări
Imaginea articolului Ghimpu: Dacă cetăţenii moldoveni vor vrea unirea cu România, nu îi va putea împiedica nimeni

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Referindu-se la relaţia Republicii Moldova cu România, Ghimpu a reafirmat că programul Alianţei pentru Integrare Europeană nu cuprinde ideea unirii cu România, dar că, "dacă oamenii vor dori să o facă, nu-i va opri nimeni - nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin, nici Clinton, nimeni", potrivit unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Ghimpu a declarat, de asemenea, că nu vor avea loc alegeri anticipate toamna viitoare, adăugând însă că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană nu au ajuns la o concluzie pe această temă. El a apreciat că Partidul Comuniştilor nu va mai avea majoritatea în Parlament şi că, astfel, comuniştii nu vor mai putea să îşi revendice postul de preşedinte al Legislativului.

Întrebat în legătură cu alegerea preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu s-a declarat convins că liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, va deveni preşedinte până la sfârşitul acestui an. Ghimpu nu a exclus posibilitatea ca alegerea preşedintelui să fie făcută de către populaţie, şi nu de parlamentari.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mai spus că, potrivit sondajelor de opinie, 70 la sută dintre moldoveni doresc să îşi aleagă preşedintele prin vot direct. El a precizat că îl va vota pe Marian Lupu, în oricare din cele două variante de alegere a şefului statului.

Întrebat despre concluziile la care a ajuns comisia de la Veneţia privind modificarea Constituţiei, preşedintele Parlamentului moldovean a afirmat că opinia comisiei este consultativă şi că decizia va fi luată de Chişinău, după ce va fi consultată şi comisia prezidenţială pentru modificarea legii supreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici