Giorgios Papandreou cere formarea unei coaliţii guvernamentale mai largi pentru acordul european

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a cerut vineri seară formarea unei coaliţii guvernamentale "mai largi" pentru a asigura susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.

263 afișări
Imaginea articolului Giorgios Papandreou cere formarea unei coaliţii guvernamentale mai largi pentru acordul european

Giorgios Papandreou cere formarea unei coaliţii guvernamentale mai largi pentru acordul european (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Votul de încredere este un mandat pentru un acord politic mai larg în vederea susţinerii acordului european", a spus Papandreou, într-o dezbatere în Parlament, în cursul căreia solicită un vot de încredere din partea deputaţilor, adăugând că "este necesar un sprijin mai larg şi onest".

El a afirmat că acordul european de salvare financiară a Greciei, adoptat în noaptea de 26 spre 27 octombrie la Bruxelles, este "determinant pentru viitorul ţării" şi este "poate ultima şansă" de evitare a falimentului ţării.

Papandreou, care a provocat panică pe pieţele financiare mondiale anunţând convocarea unui referendum pentru validarea planului, a apreciat că "schimbările care trebuie făcute sunt istorice şi cer participarea cetăţenilor".

El a apreciat însă că organizarea alegerilor anticipate solicitată de opoziţie ar fi "echivalentă cu o catastrofă".

Giorgios Papandreou a mai spus că partidele politice din Grecia trebuie să coopereze pentru "a proteja poporul", iar acordul de salvare european reprezintă "o prioritate naţională".

El a afirmat că acordul "asigură securitate şi siguranţă şi garantează poziţia Greciei în Europa", potrivit BBC News Online.

"Un acord care ne permite să ştergem o mare parte a împrumuturilor noastre şi să plătim dobânzi foarte mici pentru acestea. Ne uşurează mult drumul în următorii ani", a spus Papandreou, într-o intervenţie în faţa Parlamentului, care urmează să dea un vot de încredere în Guvern.

Premierul elen a explicat şi motivul pentru care a propus convocarea unui referendum privind planul de salvare, apreciind că "ar fi fost mai bine ca poporul grec să decidă soarta ţării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici