Grecia condiţionează votul pentru acordul cu Marea Britanie de garanţii privind frontierele

Guvernul de la Atena condiţionează votul în favoarea acordului pentru menţinerea Marii Britanii în UE de garanţii ale altor state membre că nu vor închide frontierele cu Grecia înaintea reuniunii cu Turcia pe tema imigraţiei, afirmă surse de la summitul Consiliului European.

331 afișări
Imaginea articolului Grecia condiţionează votul pentru acordul cu Marea Britanie de garanţii privind frontierele

Grecia condiţionează votul pentru acordul cu Marea Britanie de garanţii privind frontierele (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Cerem o decizie unanimă că, până la summitul UE-Turcia din 6 martie, niciun stat nu îşi va închide unilateral frontierele...", a declarat un funcţionar UE citat de AFP.

"În cazul în care nu vor exista garanţii în acest sens, Guvernul Greciei nu va aproba acordul privind condiţiile menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană", a precizat funcţionarul citat.

Austria a propus de mai multe ori suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei.

La rândul său, Ungaria a îndemnat Bulgaria şi Macedonia să securizeze frontierele cu Grecia, pentru oprirea imigranţilor.

Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei să ia măsuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizând că, în caz contrar, există riscul reintroducerii controalelor în Spaţiul Schengen. Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, în urmă cu două săptămâni, că Grecia şi-a "neglijat în mod grav" obligaţia de a asigura controlul la frontiera externă a Spaţiului Schengen. Peste 850.000 de imigranţi extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici